Kako započeti putopis o Jerusalimu, kada je njegova priča duga preko 4000 godina? To je sigurno jedan od gradova koji je najteže opisati rečima, ali i pojmiti ono što se vidi očima, pogotovo ako u njemu boravite kratko.

Dodatnu otežavajuću okolnost predstavlja i činjenica da se Jerusalim stalno menja. Iako u njemu nisam bila prvi put, u poslednjoj poseti sam ga drugačije doživela nego ranije, a njegov novi, „moderan“ deo, gotovo da nisam ni prepoznala. Zbog toga, opisaću ovaj grad onako kako sam ga ja videla poslednji put, kao turista, krećući se turom koju popularno nazivaju “Tragovima Isusa”.

Pogled na stari grad Jerusalim sa Maslinove Gore

Pogled na stari grad Jerusalim sa Maslinove Gore

Preporučujem da posetu gradu započnete sa Maslinove Gore, u pratnji stručnog vodica ili dobro potkovani prethodnim znanjem, ne samo iz Biblije i istorijskih knjiga, već i iz turističkih publikacija, koje ce vam zaista mnogo pomoći u snalaženju.

Maslinova Gora je uzvišica sa predivnim pogledom na Stari grad. To je i važno istorijsko mesto, jer je sa njega i Isus posmatrao grad, sluteći o mučnoj smrti koja ga čeka. Odatle se zaista vidi ceo Sveti grad i deo njegovih zidina sa zazidanom Zlatnom kapijom. Ovim prizorom dominira zlatna Kupola na Steni, podignuta nad stenom sa koje se prorok Muhamed vinuo u nebo i na kojoj je Avram žrtvovao svog sina, Isaka.

Kada se nauživate ovog pogleda i napravite neke od najboljih fotografija koje ćete ikada napraviti, spustite se putem do Getsemanskog vrta. To je takodje važno mesto koje se pominje u biblijskim tekstovima, mesto na kome je Isus doživeo izdaju od svojih najblizih – svojih Apostola. U predivnom vrtu se i danas mogu videti stare masline, za koje botaničari tvrde da su stare oko 2000 godina. To bi značilo da su već bile tu kada je Isus koračao zemljom, po kojoj sada koračaju horde turista. Bilo kako bilo, ovo mesto je veoma očuvano i uredjeno i odmah do njega je podignuta prelepa crkva „Svih nacija“. Ova crkva je čuvena i specifična po tome jer je podignuta donacijama 12 zemalja koje su učestvovale u njenoj izgradnji i stoga ima 12 kupola, predivan oslikani friz za pozlatom i vitraže od alabastera u najlepšim mogućim bojama.

Crkva Svih Nacija

Crkva Svih Nacija

Pored Getsemanskog vrta, nekoliko metara dalje, podignuta je crkva Isusovih suza, neobičnog oblika, sa ukrasima u obliku suze i divnim pogledom na Sveti grad. U blizini su i ruska crkva Marije Magdalene, sa zlatnim kupolama u ruskom stilu. Ove kupole dominiraju čitavom okolinom, poznatom po tome što se u njoj čuva Bogorodičin pojas, kojim je povezivala trudnički stomak dok je u njemu nosila malog Isusa.

Crkva Svetog Groba

Crkva Svetog Groba

Preko puta ove crkve je i crkva Bogorodičinog groba, u kome su pohranjeni i ostaci njenih roditelja, Joakima i Ane. Crkva je specifična po tome što se odmah po ulasku spuštate 40 stepenica naniže, do njenog groba, a sa svodova vise kandila okačena jedno do drugog, iznad cele povrsine crkve, i to je zaista nesvakidašnji prizor.

Po obilasku ovih crkava, preporuka je – Stari grad. U njega ulazite kroz Lavlju kapiju, ka čuvenoj Via Dolorosa – putu Isusove patnje, a potom se krećete po njegovim tragovima, prateci tzv. Stanice Krsta. To su mesta na kojima je, sa krstom na ledjima, zastao ili pao ili se pak dogodio neki važan dogadjaj ili susret, koji su detaljno opisani u Bibliji. Tih stanica ima ukupno 14, ali su poslednje 4 unutar same crkve Svetog Groba, a na ostalim je podignuta kapelica ili je mesto obeleženo kao spomenik. Ukoliko niste veoma religiozni, savetujem da ne posećujete Sveti grad u doba velikih verskih praznika, jer zbog neopisive gužve i vrlo uskih ulica, malih i niskih prolaza, verovatno nećete biti u mogućnosti da sve ovo vidite, dodirnete i doživite kako bi trebalo. Najbolji termini za posete Jerusalimu su u jesen, u septembru i oktobru, potom u februaru i martu, jer je tokom leta zaista vruće, pa je naporno dugo hodati i boraviti napolju.

Stari Grad

Stari Grad

Kada se prođe Stradalni Isusov put, dođe se konačno i do najsvetijeg mesta za Hrišćane, crkve podignute nad pećinom u koju je Isus položen, pošto je skinut sa krsta i miropomazan. Odmah na ulasku primetićete ružičastu kamenu ploču i ljude koji je dodiruju rukama, stavljaju na nju svoj nakit, novčanike, suvenire i marame. To je Ploča Pomazanja, mesto na koje je beživotno Isusovo telo položeno, oprano i pomazano mirom, tečnošću za balzamovanje (otud i izraz miropomazanje). Iz ove kamene ploče i dan danas ističe miro, kao tečnost jakog mirisa, koji podseća na miris jakog sapuna. Ukoliko na ovu ploču stavite tkaninu, miris mire će ostati na njoj, kažu zauvek, ali to morate sami probati i proceniti..

Od Ploče pomazanja, možete ići levo, ka samom Svetom grobu  i ući u malu pećinu u koju je telo sahranjeno. Često se čeka na red i po više sati (čak i van perioda praznika) iako se danas tamo ne nalazi ništa, jer je, kako znamo, Isus vaskrsao!  Ukoliko od Ploče pomazanja krenete desno, popećete se uskim i strmim stepenicama na Golgotu (Kalvariju) i videti rupu u kamenu u kojoj je bio pričvršćen krst sa razapetim Isusovim telom. Odatle put vodi niže, ispod te stene, do groba prvog čoveka, Adama.

Iako deluje neverovatno, istuna je – sve se to nalazi na jednom mestu i u jednoj crkvi, tačnije bazilici koja potiče iz doba cara Konstantina i njegove majke Jelene. Oni su ovde prvi podigli malu rotondu.

U daljem obilasku starog grada Jerusalima, možete uživati u čarima tipične orijentalne pijace u Muslimanskom kvartu. Popularni Šuk obiluje šarenim đinđuvama, keramikom, suvenirima, tepisima, slatkišima…

Kada se uđe u Jevrejsku četvrt starog grada, oseća se velika razlika u ambijentu: čistije je, tiše, ali i savremenije. Kroz ovaj kvart vodi put do najsvetijeg mesta za Jevreje – Zida plača, odnosno zapadnog zida Jerusalimskog hrama.

Zid Placa

Zid Plača

Ovaj zid, koji je po drugi put bio srušen u 70 veku n.e. od strane Rimljana, jedini je preživeli delić njihove svetinje i sada služi kao „mesto za plakanje i molitve“. Odatle i potiče njegov popularniji naziv. Veliki trg ispred zida je prometno mesto i na njemu u svako doba možete videti religiozne Jevreje u svojim crnim odelima, sa belo-plavim molitvenim šalovima i crnim šeširima. Možete videti i žene u dugim suknjama, kako prolaze ili se mole. Običaj je da se u pukotine između kamenih blokova ovog zida umetne ceduljica sa željama koje će sigurno biti ispunjene. Ukoliko želite da budete dobro pripremljeni za ovaj ritual, ili ih napišite unapred ili ponesite papir i olovku.

Ukoliko još budete imali snage i vremena, možete se popeti na Sionsku goru, kroz Jermensku četvrt i kapiju Cion. Tu možete posetiti dvoranu Poslednje Večere koja se nalazila u sklopu manastira koju je, tokom svog prvog hodočašća u Svetu zemlju, otkupio Sveti Sava.

Crkva Uspenja Bogoridice

Crkva Uspenja Bogoridice

Ovde možete posetiti i grob jevrejskog kralja Davida i nemačku crkvu Uspenja presvete Bogorodice. To će vam biti sasvim dovoljno hodanja, uzbuđenja, utisaka, doživljaja i emocija za jedan dan. Isto tako, mudro je sačuvati snagu za  nove izazove u narednim danima. Jer, kao neko ko je svom imenu posetom Svetoj zemlji dodao prefiks Hadži, ne smete propustiti da posetite i druge vredne atrakcije:  Vitlejem u palestinskom delu grada, Mrtvo more, Masadu i Galileju.

Veče u Jerusalimu možete provesti u nekom od prijatnih lokala u centru grada. U ulici Ben Jehuda ili nekoj od sporednih ulica sigurno svako može pronaći lokal koji će Vam odgovarati. Ipak, nikako nemojte očekivati ludi noćni život ili glasnu muziku, jer je Jerusalim po tom pitanju poprilično dosadan (za razliku od Tel Aviva, gde je zabava na svakom koraku).

Od ostalih zanimljivosti Svetog grada, preporučujem i šetnju ulicom Jaffo, kroz koju je pre godinu dana prošao prvi jerusalimski tramvaj. To je, inače, još jedna od novina savremenog Jerusalima čije je uvođenje, zbog kopanja koja su zapravo ovde zabranjena, trajalo mnogo duže nego što je trebalo. U Jaffo ulici postoji sasvim dovoljno istorije, da bi se i dalje tragalo. Ova široka ulica se završava na trgu preko koga prelazi potpuno novi most, delo čuvenog španskog arhitekte Kalatrave. To je ujedno i nešto najupečatljivije i najlepše što se, po meni, u ovom delu grada može videti. Kako postoji neko nepisano pravilo da poznate ličnosti ostave neki svoj pečat u večnom gradu, tako je i ovaj čuveni arhitekta, Jerusalimu poklonio sopstveno remek delo. Pre njega su to uradili i mnogi drugi, kao na primer Frenk Sinatra, koji je poklonio visoki toranj jerusalimskom univerzitetu.

Ono što ćete sigurno primetiti u Jerusalimu je to da su sve zgrade i kuće sagrađene od belog, takozvanog jerusalimskog kamena. Zakon o gradnji na ovaj način postoji još od doba vladavine kralja Davida, i još uvek se poštuje. Upravo zbog toga, ovaj grad ima veoma specifičan, moglo bi se reći bliskoistočni šarm, ali na jedan moderan, savremeni način.

Grad je ispunjen negovanim parkovima, šetalištima, zelenim površinama sa uredno pokošenim travnjacima mekim kao tepih i simpatičnim letnjim baštama za uživanje u hladu. Vredi posetiti i botanički vrt u kom se mogu pronaći sve biljne vrste koje se pominju u Bibliji.

Na kraju, ako imate dovoljno vremena, ne propustite da obiđete muzej Izraela, u kome se između ostalog, čuvaju svitci sa Mrtvog mora, verovatno najvredniji rukopisi na svetu. Naravno, ukoliko želite i spremni ste na emotivni šok, posetite muzej holokausta Jad Vashem.

Svakako, Jerusalim je moderan grad prepun izazova i kada je reč o šopingu. Pored pešačke zone koja je prepuna prodavnica i robnih kuća, preporučujem odlazak u tržni centar Malha, koji je nešto dalje od centra.

Ako, ipak, preferirate da ostanete u blizini divnog Starog grada, noviji centar Mamila je savršen izbor. On je nadomak zidina starog grada, a u pravcu centralnog gradskog jezgra.

Kao „ravnotežu“ mnogobrojnim istorijskim i religijskim znamenitostima, nije isključeno da ćete poželeti da se opustite dobrom kupovinom. To može biti i odličan predah pre daljeg istraživanja ovog zaista nesvakidašnjeg grada, čije je ulice i kuće najviše od svega sagradila uzbudljiva istorija duga hiljadama godina.

Foto: Bookiraj.com

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene