U kompletu sa Tajms Skverom mora se obići još jedna tačka koja predstavlja „srce grada“, a to je Rokfeler Centar.

Velika površina ispunjena poslovnim zgradama ali ćete zato uživati dok prolazite kroz „Vrtni kanal“ koji ima različit izgled u različito doba godine te su tokom zime ovde čuveni svetleći anđeli, videćete Prometejevu statuu koju ćete prepoznati po kadrovima iz nekog filma koji ste gledali, tu je prostor za čuveno gradsko klizalište tokom zime i kafee tokom leta, u okviru centra je i Radio City Music Hall, NBC studio… Pa neka su Rokfelerovi i sto puta bili monopolisti, ono što su gradu zaveštali u svojoj filantropskoj tradiciji je fantastično. A još ako se uzme u obzir da su obezbedili i deo zemljišta za obližnji čuveni muzej MoMa (Muzej moderne umetnosti)!!! Kad smo već kod muzeja MoMa, ne bi trebalo da propustite priliku da vidite ovu čuvenu zbirku umetnosti 20.-og veka. I mali savet, petkom od 16-20h ulaz i slušalice su besplatne. I još nešto – imaju odličan „gift shop“.

Central park3

Central park

Svaki Amerikanac će vam reći da ne smete da propustite obilazak obližnje katedrale Sv. Patrika, ali obzirom da dolazimo iz Evrope gde smo naučili na mnogo bogatije i sa lepšim vitražima, ja se ovde ne bih mnogo zadržavala nego bih vas uputila na Grand Central Terminal. Železnicka i metro stanica kroz koju dnevno prođe oko 750 hiljada ljudi, praznicima i do milion. Dok razgledate ogromnu unutrašnjost lako možete da pomislite da ste u nekoj od čuvenih evropskih opera građenih u isto vreme odn. u drugoj polovini 19.-og veka.

Galerija u Sohou

Galerija u Sohou

Inače, snalaženje u Njujorku je prilično olakšano sistemom oznaka ulica. Pragmatični Ameri su to uredili na veoma jednostavan način. Od severa prema jugu se paralelno pruža 12 avenija, a poprečno ih seku ulice čiji nazivi su zapravo brojevi. Ove ulice još pridodato imaju oznaku „west“ ili „east“ zavisno od toga da li se adresa nalazi zapadno ili istočno od Pete avenije. Naprimer, 307 West 79th Street nam kaže da je broj zgrade 307 u 79-oj zapadnoj ulici. Takođe postoji i 307 East 79th Street. Sve je simetrično, kao presavijeno parče papira. I metro stanice imaju slične nazive po avenijama i ulicama. A sve ovo ne važi u onim delovima grada koji su prvi naseljeni a to su „donji Menhetn“, „kineska cetvrt“, „Mala Italija“, „Soho“, „Grinič Vilidž“. Tu je sve haotično i splet ulica ne dozvoljava ovakav sistem oznaka. U svakom vodiču se mogu naći detalji o ovim kvartovima i svaki je za sebe specifičan i interesantan, ali kad ste već u tom donjem Njujorku, obavezno provedite neko vreme kod South Street Seaport, odmah ispod Bruklinskog mosta. U nekoj od ležaljki opušteno možete da posmatrate ovaj divan most, East river, dokove, jahte i prepoznatljivi pejzaž sa oblakoderima donjeg Menhetna. A nedaleko je dok za feri kojim se ide na Stejtn Ajland, besplatan je, a pogled sa ferija na Elis ostrvo i Ostrvo slobode gde je čuvena Statua slobode je nezamenljiv kao i pogled na oblakodere Menhetna i nebo koje u svakom momentu nadleće desetine helikoptera, što onih za turističko razgledanje grada, pa policijskih i onih koje koriste TV ekipe.

Grinic Vilidz

Grinič Vilidž

Kako ne posvetiti bar pola dana Central parku? Pošto je ogroman i ima toliko lepih mesta, najbolje je iznajmiti bajk npr. na Columbus Circle i aktivno ga istraživati. Zapadno od Central parka je skupi Upper West Side, a istočno još skuplji Upper East Side. Osim što se mogu videti zgrade sa najskupljim stanovima u Njujorku, na Upper East Side je i Metropoliten Muzej i nedavno renoviran Gugenhajm muzej (ulaz je subotom na dobrovoljnoj bazi, tako da možete platiti kartu koliko želite). Uopšte, zelenih površina ima puno i svi su zanimljivi, mene su posebno oduševili mnogobrojni mali uređeni prostori koje osnivaju velike kompanije, one su zadužene i za njihovo održavanje, ovi prostori su oplemenjeni zelenilom, stolovima i klupama koji služe za opuštanje obično službenika koji ga koriste na pauzi za ručak.

Metropoliten Opera

Metropoliten Muzej

 

Njujork (hoteli) je poznat i kao raj za kupoholičare, pa evo i saveta za njih. Na Petoj aveniji nalaze se butici svih svetski poznatih kreatora, ali su za većinu interesantni samo pogledi na atraktivno uređene izloge. Na Petoj aveniji se nalazi i čuvena radnja Apple koja radi non-stop i koja se mora posetiti pa makar samo da biste proverili na nekom od računara svoje mejlove. Za jeftinu kupovinu kvalitetne robe najbolje je otići u Woodbury Common outlet tržni centar koji se nalazi na oko sat vožnje od Njujorka (postoje redovne autobuske linije), gde su cene nezamislivo niske u odnosu na kvalitet ponuđene robe…čak i za naše uslove.

Central park

Central park

Sad kad završavam ovaj tekst imam osećaj da sam mnoge delove grada uvredila ne spominjući ih, ali atrakcija ima beskrajno puno i svako će ih doživeti na svoj način, ali jedno je sigurno, ovom gradu treba posvetiti minimum deset dana.

I kako je počelo, tako se i završilo. Na pasoškoj kontroli za izlazak iz USA dokumenta mi je pregledala policajka koja se baš potrudila oko svog manikira, svaki nokat različit i svaki malo umetničko delo.

Prvi deo…

Nena Šlocer Autor: Nena Šlocer
Voli da istražuje, da se muva, švrćka i hedoniše, a to sve posle da priča drugima…