Google Maps je mnogima od nas više puta bio savršeni vizuelni vodič za mesta na kojima ranije nismo bili i pokazao nam najjednostavniji i najbrži način da stignemo baš tamo gde želimo. Nedavno je kreativni tim ove kuće, možda u nameri da nas uskoro povede i u svemir, otišao i korak dalje, pravo ka najvišim vrhovima naše planete.

Četiri planinska vrha su odabrana da prva dobiju sopstvene galerije na sajtu Google Maps. Ove grandiozne planine su prekrivene snegom tokom čitave godine i nude nesvakidašnji pogled kilometrima unaokolo. To su Mont Everest u Aziji, Maunt Kinli i Kilimandžaro u Africi, Elbrus u Evropi i Akonkagva u Argentini. Posetioci ovog sajta sada mogu, iz klika u klik da prate staze i prizore koje su do sada mogli da dožive samo vrhunski alpinisti.

Stručnjak iz Google Map tima, Dan Fredinburg, koji je ovekovečio ove prizore svojom video opremom, i sam je oduševljen svim što je doživeo na ovom neverovatno uzbudljivom, ali nadasve napornom putovanju. Kako je naveo, iz sećanja mu nikada neće izbledeti lobanje i kosti manje srećnih planinara, koje su viđali duž planinskih strmina.

Za ovaj projekat je bila neophodna najsavremenija logistika, kako bi se uz ogroman broj fotografija i snimaka zaustavio trenutak u kome se i samo srce posmatrača zaustavlja. Kao otežavajući faktor, tu je bila i teška oprema koju je trebalo vući za sobom, tako da su na većini najnapornijih deonica mogli nositi samo digitalni aparat sa objektivom “riblje oko”.

Noćna mora Guglovoj ekspediciji bile su i blatnjave litice, oluje, pa čak i zemljotres, koji su imali priliku da dožive na jednom od putovanja. No želja da se u svoj kamp vrate živi i zdravi, sa neprocenjivo vrednim fotografijama, bila je jača od svake nepogode.

Iako su ekspediciju činili profesionalni planinari, smatra se da su učinili nemoguće, a to je da ovekoveče savršene prizore na tako negostoljubivim mestima, na kojima bi većina strepela i da pogleda dole.

Zahvaljujući njima, sada milioni gledalaca mogu da uživaju u delićima njihove avanture i predelima naše planete koji su do sada bili među gotovo neistraženim.