Ajfelov toranj je jedna od najupečatljivijih građevina modernog doba, i to ne samo vizuelno. Od kako je počela njena izgradnja sugrađani je nisu voleli. Okretali su glavu na drugu stranu, mada im to nije mnogo pomagalo, s obzirom da je dominirala panoramom iz gotovog svakog dela grada.

Tada je i nastala pariska pošalica da je najlepši pogled na Pariz upravo sa njenog vrha, jer je to jedino mesto odakle se ona ne vidi.

Sagrađena da tu stoji samo privremeno, dok traje Svetska izložba, ipak nas je, sticajem raznih okolnosti, sačekala do danas na tom istom mestu, u srcu Večnog grada. Kao da je i ona večna..možda i jeste, ali ono što je sigurno, to je da predstavlja nepresušnu inspiraciju plagijatorima iz celog sveta, od Kineza i Amerikanaca, do Mileta Fancuza iz Markovca.

U svetu se zna za preko 30 replika na javnim gradskim prostorima. U Blekpulu, u Engleskoj, nalazi se Blackpool Tower. Nekadašnji gradonačelnik je dao nalog za njenu izgradnju, nakon što je po prvi put posetio Pariz 1889. godine. Od kako je završena, 1894. godine, predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u ovom gradu.

Eiffel Tower at the Window of the World theme park near Shenzen

Još jedna, 108 metara viosoka, verna kopija se nalazi u Kini, u zapadnom delu Ženšena, u sklopu tematskog zabavnog parka “Window of the World”. Tu je pronašla svoje mesto u društvu sa još oko 130 reproducija znamenitih svetskih građevina, kao što su Tadž Mahal i egipatske piramide.

Eiffel Tower Virdžinija

Dve  replike, jedna u Kings Dominion zabavnom parku u Virdžiniji i u Kings Island u Ohaju, su otvorene sedamdesetih godina prošlog veka. Obe imaju po trećinu visine originala i vidikovce na visini od 80 metara, do kojih stižu liftovi koji prevoze po 50 posetilaca za 30 sekundi.

Francuski Paviljon u zabavnom parku Epcot Park na Floridi, predstavlja ceo kvart izgrađen kao replika jedne Pariske četvrti. Turiti čak mogu sedeti u lokalima sa baštama nalik pariskim, kupovati francuske proizvode i uživati u francuskim delikatesima i vinu, kolačima i pecivima.

Tennessee's Eiffel Tower

Sagrađen početkom devedesetih, Ajfelov toranj u Tenesiju, ima sreću da se čak nalazi u istoimenom gradu, Paris-Tennessee. Ovde je u pitanju drvena konstrukcija, male visine, ali velikog značaja za građane, s obzirom da je podignuta povodom lokalnog festivala, koji se održava svake godine i uvek je posvećen nekoj drugoj državi.

The Tokyo Tower

The Tokyo Tower, toranj koji pre svega služi kao vidikovac i predajnik, jedini je objekat ovakve vrste u Tokiju i od kada je otvoren, 1958. godine, posetilo ga je preko 150 miliona turista.

Izvor: tourism-review.com