Holandija dobija novog kralja – 30.aprila biće organizovana velika proslava tim povodom, te se u Amsterdamu očekuje oko milion posetilaca, navodi Aleksandra Klaus iz Holandske turističke organizacije.

Mnogi hoteli su za tkz. Kraljičin Dan, koji se tradicionalno slavi 30. aprila, uveliko rasprodati, a oni preostali traže drsko visoke cene. Stoga, preporučuje gospođa Klaus, treba odsesti u nekom obližnjem mestu i napraviti izlet u Amsterdam. Hag je udaljen oko sat vremena vožnje autom ili vozom, a od Utrehta je potrebno oko pola sata vožnje železnicom.

Kraljica Beatriks će abdicirati 30.aprila – tačno 33 godine od dana krunisanja. Ceremonija će, prema navodima kraljevske kuće, trajati od 10 do 10:30 časova. Kraljevska porodica će se pojaviti na balkonu, a kraljica Beatriks i budući kralj Vilem-Aleksander će održati kratak govor. Ko želi da ovome uživo prisustvuje, moraće da zauzme mesto nekoliko sati ranije. Ceremonija će potom biti nastavljena u Niewe Kerk, crkvi u kojoj su se Vilem-Aleksander und Maksima venčali 2002. godine. Princ će položiti zakletvu i tako preuzeti tron Holandije. Grad Amsterdam je obećao prenos ceremonije preko velikog video bima na  Trgu Dam između Kraljevske palate i Kraljevske crkve, tako da će posetioci moći uživo da prate ceo događaj. Video bimovi će biti postavljeni na još nekoliko lokacija u gradu, a osim toga, restoranima i kafeima je takođe dozvoljeno da postave platna u svojim baštenskim terasama.

Vrhunac proslave biće kraljevska parada brodom čije se početak planira za 19:45 časova. Na obali reke Amstel će za to vreme umetnici i muzičari izvoditi najrazličitije tačke, a posetiocima se preporučuje da ponesu neki detalj za maskiranje, npr. krunu ili venac od cveća, i da, po mogućstvu, obuku nešto narandžasto. Biće to prava kraljevksa noć pod vedrim nebom.

Izvor: www.fokus.de