All Nippon Airways (ANA), vodeća Japanska avio kompanija uvela je zanimljivu inovaciju na svom veb sajtu, po nazivom “Let’s Do Japan” (www.letsdojapan.com).

U pitanju je animirana aplikacija koja nam omogućava da se poistovetimo sa odabranim Manga likom i naučimo mnoge zanimljive stvari o japanskoj kulturi,  tradiciji i modi.

Posetioci sajta mogu da kreiraju svog “avatara” pomoću aplikacije “Manganizer” koja koristi popularne Manga stilove odevanja i šminke, po uzoru na likove iz popularnih japanskih crtanih filmova. Moguće je birati između pet različitih vrsta ličnosti: Executive, Fashionista, Gourmand, Designer ili Aficionado i tako dobiti svog ličnog Manga heroja i birati priče u kojima će se on pojavljivati.

Manganizer koristi program prepoznavanja lica (face recognition technology) za kreiranje Manga likova koristeći podatke sa Facebook ili Twitter profila. Na ovaj način korisnici mogu da se “ubace” u uloge Manga crtaća i pozovu svoje prijatelje da im se pridruže u avanturi.

Još jedna zanimljiva animacija na sajtu ANA je i “360° Japan”, gde posetioci posmatraju tri fotografije: restoran, prostoriju za druženje i kafić. Kliktanje na bilo koji od detalja sa prikaza omogućava dobijanje informacija o japanskoj kulturi, tradiciji i trendovima.

“Posetioci našeg sajta mogu uroniti u Manga priče i zabavljajući se dobiti pregršt informacija o našoj divnoj zemlji, ljudima i kulturi”, kaže Nao Gunji, portparol avio kompanije, ”i to kroz zabavu, uz upotrebu visoke tehnologije, što se može shvatiti i kao svojevrstan uvod u posetu našoj zemlji”.

lets japan