Savremena železnica nije ni malo intersantna u poređenju sa planinskim trasama i vozovima koji šaraju indijskim pejsažima već više od 100 godina. Kako su u upotrebi i dan danas, možemo ih smatrati za inženjerska remek dela, a postali su i popularna turistička atrakcija za koju se traži karta više. Tri planinske železnice koje ljubitelji vozova ne biste smeli zaobići ako se ikada zadese u Indiju su: Darjeeling Himalayan Railway, Nilgiri Mountain Railway i Kalka Shimla Railway.

Darjeeling Himalayan Railway

Ovaj voz je poznat i kao “voz igračka” zbog svoje veličine. Završena je 1881. godine i duga je 88 km, a vozi između mesta Siliguri i Darjeeling. Voz još uvek gura parna lokomotiva i na svojoj maršruti se zaustavlja na 19 stanica. Jedna od njih se nalazi na 2258m nadmorske visine i zato se ova železnica smarta drugom najvišom na svetu. Putnici mogu uživati u predivnom pogledu na prirodu, zelene doline i jedan spektakularni vodopad.

Nilgiri Mountain Railway

Ova trasa je duga samo 45.88km i povezuje indijska esta Mettupaliyiyam i Udagamandalam.

Tokom putovanja, putnici mogu uživati u prizorima tri potpuno različite prirodne oblasti. Prvih 7km prolazi kroz centralni basen Tamil Nadu-a, između stanica Mettupalaiyam i Kallar, drugi deo trase prolazi kroz tropsku džunglu, ima 208 krivina i 13 tunela. Poslednjih 18km se proteže kroz Nilgiris šume eukaliptusa i akacija.

 

Kalka Shimla Railway

Uskotračna železnica izgrađena 1903. godine duga je 96 km i povezuje indiska mesta Kalka i Shimla. U sklopu ove skromne dužine, prolazi kroz 103 tunela (jedan je dug 1144m) i čak 864 mostova.

Od tri pomenute železnice, ova ima najzanimljiviju istorijsku priču. Britanski inženjer koji ju je projektovao je izvršio samoubistvo nakon neuspelog pokušaja da prokopa tunel kroz planinu.

Sve tri pomenute pruge se danas koriste samo u turističke svrhe, što je zapravo i jedini način da se pokriju troškovi njihovog održavanja. Turisti traže kartu više za uživanje u netaknutoj prirodi Indije i pamte ove vožnje do kraja života.

Tri stvari kojie treba znati pre ukrcavanja u neki od ovih vozova su:

1.Železnice nisu uvek otvorene, već rade sezonski, u skladu sa vremenskim prilikama.

2.Ovi vozovi funkcionišu po principu “Hop on- hop off”, što znači da na bilo kojoj stanici možete izaći, prošetati i kasnije se ponovo ukrcati i nastaviti dalje.

3.Izlet planinskom železnicom uglavnom nije u sklopu klasičnih turističkih tura. Ukoliko putujete u sopstvenom aranžmanu, obavezno odvojite jedan dan za to i detaljno isplanirajte vreme uz konsultaciju sa nekim iskusnim, kao što su turistički agenti ili recepcioneri. Vodite računa da ne propustite “poslednji voz”, jer vam se može desiti da doživite pravu indijsku avanturu tražeći alternativni prevoz do hotela.

Izvor: www.tourism-review.com