Severna Koreja je i pre vremena vladavine Kim Jong Una važila za atraktivnu destinaciju. Trenutno je u žiži javnosti zahvaljujući ratnoj retorici mladog diktatora koju određeni ponuđači putovanja koriste, verovali ili ne, kao reklamu.

I dok u svetu raste neizvenost oko toga da li će Kim Jong Un započeti nuklearni rat, Severnokoreanci se pripremaju za veliku proslavu. Naime, 15. aprila Severna Koreja proslavlja 101 godinu od dana rođenja osnivača države Kim II-sunga. “Dan sunca”, kako ga Koreanci nazivaju, proslavlja se masovnim plesom i gimnastičkim tačkama. Ovakve vrste ceremonija pravi su magnet zu turiste i često su povod putovanja u Severnu Koreju. Tako npr. turistička agencija “Korea Konsult” iz Stokholma nudi grupna putovanja u Pjongjang za 1.238,00 eura po osobi, a povodom obeležavanja dana žalosti u čast Kima II-sunga. Aranžman se prodaje pod imenom “Tura za dan žalosti”, koji se obelažava 8. jula, i uključuje posetu masovnim paradama, ceremonijama i obilazak mauzoleja.

Znate li ko se odlučuje za ovakvu vrstu putovanja? Odgovor je očigledan – uglavnom muškarci. Severna Koreja, kao jedna od poslednjih država staljinskog režima u svetu, privlači pre svega sve one koji se interesuju za političke sisteme i vojsku, te se iz ovog razloga naziva destinacijom za muškarce. Turisti iz Zapadne Evrope su svakako u manjini, a većinu čine oni iz Kine i Japana.

Luksuzni hotel Kempinski u obliku piramide biće prvi hotel jednog zapadnog hotelskog lanca koji će biti otvoren u Pjongjangu. Izgradnju hotela je naredio još 1987. godine Kim Jong II, ali su radovi obustavljeni 1992. godine. Ponovna gradnja je nastavljana 2008, a otvaranje ovog, ne samo arhitekstonski osporenog hotela, očekuje se u leto ove godine. Hotel ima 105 spratova i ubedljivo dominira panoramom grada već dve decenije. Mnogi ga nazivaju simbolom manije veličine severnokorejske vlasti, a američki časopis “Esquire” ga je nazvao “najlošijom građevinom u ljudskoj istoriji.”

koreja

Izvor: www.focus.de