Francuska i SAD su već godinama na samom vrhu liste najposećenijih zemalja na svetu, dok su na njenom drugom kraju zemlje koje turisti izbegavaju iz različitih razloga. Neki od njih su strah od terorizma, nasilja, zaraznih bolesti, loša infrastruktura, politička i saobraćajna nepristupačnost i zatvorenost.

Neke od ovih zemalja, nažalost, spadaju u one koje bi itekako imale šta turistima da pokažu.

Po broju registrovanih turista u kalendarskoj godini, najslabije posećene zemlje na svetu su:

10. Avganistan: 17.500 tourista (2012)

Dok se politička situacija u ovoj, inače veoma lepoj zemlji, ne stabilizuje, posete se ne preporučuju. Avganistan je prepun pravih bisera kulture i duhovnosti, koji čekaju neka bolja i mirnija vremena.

10.Avganistan

9. Komorska ostrva: 15.000 turista (2010)

Najveći problem ove ostrvske države u Mozambičkom zalivu, na jugoistoku Afrike, su malarični komarci, a veliki nedostatak infrastrukture i loša povezanost sa ostatkom sveta dodatno doprinose činjenici da ih turisti zaobilaze. Kada se jednog dana ove prepreke prevaziđu, moći ćemo da uživamo u njihovoj prelepoj obali, plažama, pijacama, gostoljubivom narodu i morskim specijalitetima.

9. Comoros

8. Sao Tome i Principe: 8.000 turista (2010)

Ova zemlja je jedna od najudaljenijih destinacija bez avionske konekcije. Do njihovih obala se može stići samo brodom. Oni koji se u tu avanturu upuste, moći će da uživaju u hajkingu, biciklističkim turama, pejzažima i peščanim plažama, uz važnu napomenu da ne računaju na svoje kreditne kartice. Prethodno se treba obskrbiti gotovinom, kako bi se na ovim strvima preživelo.

8. Sao Tome and Principe

7. Turkmenistan: 7.000 turista (2007)

Postoje države koje smatraju da im turizam nije neophodan za opstanak. Živeti od zemnog gasa i proizvodnje pamuka je, za njih, čini se, sasvim ok. Dovoljno je reći da je ovo i jedna od onih zemalja, u kojima je i valuta dobila ime po “doživotnom” predsedniku Turkmenbaši (“vođi svih Turkmena”), preko čijih privatnih računa prolazi ceo državni budžet. Knjige koje je on napisao obavezna su lektira u školama, a sve što se naziva imenicom ženskog roda, pa stoga nije moglo biti nazvano njegovim imenom, naziva se po njegovoj majci.  “Vrata pakla” je naziv kratera u sred pustinje Karakum, koji bi možda, da je situacija srugačija, bio uvršten u najveća svetska čuda.

7. Turkmenistan

6. Ekvatorijalna Gvineja: 6.000 turista (2012)

Dobiti turističku vizu za posetu ovoj zemlji slobodno se može nazvati nemogućom misijom. Takođe je zabranjeno fotografisati bilo šta što je u državnom vlasništvu, uklučujući i predsedničku palatu, naravno. Ovo je jedina afrička zemlja u kojoj se govori Španski. Pored toga što je bogata naftom, ova državica na obali Gvinejskog zaliva, zasigurno ima neke od lepših plaža u Africi, pa i šire.

6. Equatorial Guinea

5. Maršalska ostrva: 5.000 turista (2011)

Najveći biser ove države su plaže sa kristalno čistom vodom, nesuđeni raj za ronioce. Ipak, smeštaj je teško naći jer ga ima vrlo malo, a u skladu sa tim su i cene nerealno visoke.

5. Marshall Islands

4. Kiribati: 4.700 turista (2011)

Ova zemlja bi bila pravi “Eldorado” za ljubitelje vodenih sportova, ribolova i beskrajnih peščanih plaža, ali doći dovde je prilično komlikovano, jer avionska konekcija još uvek ne postoji.

10

 

 

 

 

3. Tuvalu: 1.200 turista (2011)

Ovo je jedno od onih mesta u koje morate požuriti, kako biste stigli pre globalnog otopljenja. Lokalna vlast čak planira da otkupi zemlju od suseda, kako bi evakuisala stanovništvo u slučaju potopa. Inače, ovo je prava destinacija za ljubitelje prizora iz filmova o pustim ostrvima.

3. Tuvalu

2. Somalija: 500 turista (2012)

Kako rat i turizam nikada ne idu jedno sa drugim, tako je i ovo destinacija koja čeka neke bolje dane i godine. Ipak, ako jednoga dana ugledaju svetlost na kraju tunela, Somalci bi mogli uživati u prihodima od SSS (sea, sun&send) turizma, za koji ovde postoje prirodni uslovi tokom cele godine.

2. Somalia

1. Nauru: 200 turista (2011)

Ukoliko ste u solidnoj kondiciji, ovo ostrvce, odnosno atoll u Mikroneziji, biste mogli pretrčati gotovo u jednom dahu. Retki turisti koji se tamo zadese, pak mogu uživati u ronjenju na netaknutim koralnim grebenima.

1. Nauru

Izvor i foto: tourism-review.com