Sve oči svetske javnosti bile su uprte u London i veliko slavlje, kada je 02. juna 1953. godine, Engleska kraljica Elizabeta Druga, krunisana u Vestminsterskoj opatiji.

Šezdeset godina kasnije, parada će se ponoviti, odnosno biće svečano obeležena njena šestodecenijska vladavina.

Portal VisitEngland izdvaja nekoliko događaja zbog kojih vredi potegnuti put na Ostrvo:

Izložba Lego minijatura sa pravim draguljima- Vindzor, 25-27 maj i Mančester 31maj/02 jun 2013

LEGOLAND Windsor Resort i LEGOLAND Discovery Centre Manchester biće domaćini neobične izložbe. Kraljica Minilenda staviće krunu ukrašenu pravim pravcatim draguljima u Vindzoru, pre polaska kočijom za Mančester, gde će je dočekati  mnogobrojni obožavaoci. Mala kraljica je visoka 10cm, na kruni nosi 45 malih dijamanata i planirano je da sa balkona svoje minijaturne Bakingamske palate mahne gledaocima okružena svojom mini-svitom. Ulaznice za ovaj atraktivan događaj staju od 34.24 funte za odrasle i 27.45 funti za decu.

Krunisanje-izložba fotografija-Vesminsterska Opatija, 01.maj – 30.septembar 2013

Izložba arhivskih fotografija sa krunisanja 1953. godine, biće postavljena u Opatiji do kraja septembra. Osim dela kraljevskih fotografa, publika će po prvi put imati priliku da vidi nikada objavljene fotografije iz privatnih kolekcija, kako samog čina krunisanja, tako i prizora slavlja širom zemlje. Za 13. jun je zakazan gala koncert opatijskog hora, uz pratnju najboljih majstora orgulja. Ulaznica za ovaj događaj košta 20 funti.

Svečana povorka čamaca i brodova na Temzi u Henliju  02. jun 2013

Povorka uglancanih i nakićenih brodova će brojati oko 130 plovila, koja će biti usidrena u Marsh Meadows-u. Ploviće se uzvodno do Phyllis Court Club-a i nazad do luke. Pored maskirane posade, na brodovima će se naći i po koja lutka-imitacija članova kraljevske porodice i istorijskih ličnosti.

Izvođanje krunidbenih pesama – The Royal Albert Hall, 02.jun 2013.
Džonatan Koen predvodiće neobičan događaj pevanja tradicionalnih pesama sa tematikom krunisanja. Kuriozitet događaja je što će u njemu, zajedno sa izvođačima, učestvovati i publika. Ulaznica staje 14.50 funti.

Veliki ručak-Gločesteršir, 02.jun 2013. 
Trodnevni džez festival i javni piknik za ljubitelje dana u prirodi i muzici, preneće delić praznične atmosfere i na Chipping Sodbury u Gločesterširu. Poslednjeg dana festivala posetioce će dočekati Veliki ručak. Ulaz je slobodan.

Krunidbeni bal – Vinčesterska katedrala, 08.jun 2013.
Glamurozna proslava u Vinčesterskoj katedrali obećava nezaboravan proved na visokoj nozi. Koktel, večera i rok muzika u stilu 50-ih, nisu slika bala na kakav smo navikli, ali u pitanju je očigledno inovativna koncepcija koja će privući veliko interesovanje. Ovo zadovoljstvo će zainteresovane koštati 39.50 funti po osobi.

Veslačka regatta u Vindzoru, 15/16 jun 2013

Njeno Kraljevsko Visočanstvo dalo je blagoslov za organizovanje regate u Vindzoru, na Temzi. Takmičari će veslati od mosta princa Alberta do mosta kraljice Viktorije, u dužini od jedan kilometar. Ovo je prva regata u Vindzoru nakon 44 godine, a gledaocima će, samo za tu priliku, biti dozvoljen ulazak u na kraljevski posed radi posmatranja trke.

Gloriana – Kraljevska opera,  06.juli 2013.

Opera Glorijana Bendžamina Britensa biće izvedena u Kraljevskoj operi. Nesvakidašnja scenska postavka imaće za temu tenzije između državnih poslova i kraljičinog srca! Ulaznica za operu staje 9 funti.

Festival Krunisanja- Bakingamska palata, 11/14 jul 2013.

Većina karata je već prodata, zato treba biti vrlo brz ako želite da prisustvujete izložbi kraljevskog nakita i obeležja, razgledanju vrtova i unutrašnjosti  Bakingamske palate uz degustaciju “dvorske” hrane i pića. Tokom festivalskih večeri, ovde će se održati brojni koncerti i performansi, muzički i scenski programi. Sve iza čuvene dvorske ograde, samo za srećnike sa kartama.

Izvor: visitengland com