Uprkos ekonomskoj krizi u Južnoj Koreji koja je uzela maha tokom prethodne godine, zasijala im je jedna sjajna zvezda i donela pozamašne prihode od turizma. Zahvaljujući popsenzaciji, grupi PSY, Koreja je zabeležila rekordan broj posetilaca.

Stručnjaci tvrde da, ako se popularnost benda i ovaj trend nastave, korejska ekonomija može biti spašena! Broj zaposlenih u turističkoj industriji svakodnevno raste, a radnici koji su ostali bez posla u drugim sektorima, masovno se prekvalifikuju.

Na svako radno mesto direktno u turizmu, otvara se još 1.6  radnih mesta koje posredno imaju veze sa njim. Ova računica je od izuzetnog značaja, naročito kada su proizvodne delatnosti i izvoz robe svedeni na minimum.

Vlada Južne Koreje je objavila zvaničan podatak da je turizam u toku 2012. godine povećao svoj udeo u BDP-u ove države na 5.4 procenata što je za više od dva puta veći procenat u odnosu na, recimo, poljoprivredu.

Prihodi od turizma su za prvih 11 meseci prošle godine dostigli 13.1 milion dolara, a po podacima  World Travel Tourism Council-a (WTTC), preko 10 miliona ljudi je u tom periodu doputovalo u Južnu Koreju. Velika većina njih je prema istraživanjima bila privučena upravo muzičkim megahitom i novim talasom “K-pop” kulture koju bend promoviše.

Izvor: globalpost.com