Najveći hotel na svetu, koji je 4.5 km dugačak, se nalazi na obali Baltičkog mora na ostrvu Rigen u Nemačkoj i zove se Hotel Prora. Ostrvo Rigen je sa 935 km² najveće ostrvo Nemačke, a 2001.godine ukupan broj stanovnika na ostrvu je bio oko 73.000.

Ovo gigantsko letovalište je počelo da se gradi pre 70 godina na ovom ostrvu, ali do dana današnjeg nije imalo nikada nijednog gosta.

Izgradnja hotela Prora je trajala između 1936. i 1939. godine po naredbi i uputstvu, koga drugog nego,  Hitlera, a  posredstvom Kraft durch Freude-a.

Za vreme Trećeg rajha, KdF je bila državna rekreaciona organizacija, koja je zastupala socijalističke ideje i začetnik je ideje masovnog turizma u Nemačkoj. Bavili su se i organizovanim izletima i putovanjima.

Hotel Proru je gradio 9.000 radnika 3 godine, ali ga nikada nisu završili. Nacisti su imali dugoročne planove sa letovalištem, planirali su izgradnju 4 istovetna objekta sa bazenima, koncertnim dvoranama, 10.000 soba sa pogledom na more kao i pristanište,  gde bi se mogli usidriti Kdf brodovi.

Izvor i foto: erdekesvilag.hu