Smeštanje ručnog prtljaga u kabinu aviona, za mnoge avio kompanije je večiti problem. Zahvaljujući izuzetno velikoj popunjenosti letova kompanije easyJet, koja u proseku iznosi 89%, ili 40 putnika po letu više u odnosu na konkurenciju, ponekad to predstavlja pravi izazov.

Boksovi iznad sedišta imaju ograničen kapacitet, pa na najfrekventnijim linijama često nema mesta za sve što putnici žele da “naguraju”.

Od 02.jula 2013.  easyJet će uvesti nova pravila o dimenzijama dozvoljenog ručnog prtljaga. Torbe koje ne prelaze dimenzije od 50x40x20cm, uključujući ručice i točkove, biće sigurno smeštene, ili u boks, ili ispod sedišta. Svi koferi koji prelaze ove dimenzije, po svoj prilici će biti smešteni u prtljažni prostor, zajedno sa čekiranim prtljagom.

Da podsetimo, easyJet ne naplaćuje nošenje ručnog prtljaga, niti ograničava njegovu težinu.

Na osnovu istraživanja koje je u ovoj kompaniji sprovedeno, apeli u medijima, upućeni putnicima o promenama načina poslovanja, imaju efekta. Od kako su počeli da promovišu elektronsko čekiranje, uočen je rast broja putnika koji su tu novinu prihvatili za 17% u periodu od samo 6 meseci. Sada se za let elektronski prijavljuje čak 92% putnika. Kampanja vezana za nova pravila o dimenzijama je upravo počela i u easyJet-u se nadaju brzim efektima.

Vlasnici easyJet kartica, karata sa fleksibilnim tarifama i drugih karata koje svojim vlasnicima daju određenu prednost u odnosu na ostale, nošenje prtljaga van ovih dimenzija biće i dalje dozvoljeno, pod uslovom da su na aerodromu koristili easyJet Plus Speedy Boarding uslugu, kako bi se ukrcali pre ostalih putnika.

Izvor: breakingtravelnews.com