Sigurno Vam se desilo da Vam pamet pomute cene avio karata na letovima nek odlow cost kompanija, ali ukoliko niste oprezni lako možete „izgubiti“ i mnogo vise novca od prvobitno planiranog. Na prvi pogled cena avio karata redovnih kompanija je mnogo skuplja od karata low-cost kompanija, ali ukoliko uzmemo u obzir dole navedene stavke, često istina bude malo drugačija.

Telegraph je sastavio kraći spisak dodatnih troškova, o kojima vredi voditi računa:

Doplata za ručni prtljag

Ovu stavku je prvi Wizz Air uveo, na veći ručni prtljag od 42 cm x 32 cm x 25 cm se plaća doplata. Ryanair je uveo strog cenovnik za težinu ručnog prtljaga, a naplaćuju 140 funti za teži ručni prtljag od 10 kg, i on se obavezno stavlja u prtljažnik.

Prtljag

Rekorder je Ryanair, oni naplaćuju 35 funti u jednom pravcu za prtljag teži od 15 kg u letnjoj sezoni i oko božića. Prtljag od 20 kg u jednom pravcu je 45 funti. Svaki dodatni kilogram kod pomenute kompanije košta 20 funti. Jet2 naplaćuje 10 funti, EasyJet 7 funti…

Poseban prtljag

Muzički instrumenti i sportska oprema se isto drugačije naplaćuje, Ryanair 50 funti, EasyJet 27 funti, Jet2 25 funti…

Rezervacija

Ryanair po osobi u jednom pravcu naplaćuje 7 funti  prilikom rezervacije, a EasyJat 10 funti za rezervaciju (bez obzira koliko putnika je u pitanju).

Ukoliko nije štampana bording karta

Na Facebooku se žalila engleskinja zato što je zaboravila ištampati bording kartu i naplaćena joj je kazna od 50 funti prilikom povratka sa letovanja iz Španije.

Promenu imena Ryanair naplaćuje oko 110 funti, 35 funti EasyJet i Jet2.

Hrana i piće

Hrana i piće ne ulazi u cenu avio karte bez obzira na relaciju, ukoliko neko želi u avionu ima mogućnosti da kupi, ali za nerealnu cenu. Online istraživanje pokazuje da je u avionu  mnogostruko skuplja hrana i voda nego u supermarketima.

 

Izvor: Telegraph