Turistička industrija ima sve veću potrebu da konstantno ispituje potrebe i navike savremenih porodica. Koje su im omiljene aktivnosti, šte vole a šta ne, kakav smeštaj i ishranu žele i šta im odmor čini posebnim.

Porodice kao turistička ciljna grupa su u neprestalnom usponu po svim statistikama, te su iz istih uočeni i neki novi trendovi.

Najnoviji trendovi u porodičnim putovanjima su:

Zajednička putovanje više generacija

Danas porodice sve više putuju u postavi: bake, deke, mame, tate i unučići, neretko i tetke, stričevi… dakle, dve – tri generacije jedne, uže ili šire porodice.

Aktivnosti prilagođene deci

Ranije su roditelji, kada bi želeli da otputuju, svoju decu morali ostavljati nekome na čuvanje. Sada više nije tako, roditelji mogu decu da vode svuda sa sobom, čak sve češće putuju baš zbog njih, na mesta na kojima je ponuda potpuno prilagođena njihovim potrebama (child frendly). Kako bi roditelji mogli da se opuste i odmore, gotovo da nema risorta koji nema u ponudi neku vrstu animacije za decu, koja podrazumeva nadzor i aktivnosti koje mogu da traju od nekoliko sati do čitavog dana.

Family and Kids Travel

Mali putnici

Turistička industrija nudi najrazličitije avanture za nešto stariju decu, predškolskog i školskog uzrasta. Prilagođeni programi kampovskog tipa različitih tema i cena, mogu biti idealan način za aktivno i edukativno provođenje raspusta.

Zabavne i edukativne aktivnosti za celu porodicu

Primećen je trend sve većeg obima poseta dodatnim turističkim sadržajima na destinacijama (akvarijumi, zabavni parkovi, vidikovci i sl.). Porodice žele da od boravka u nekom mestu dobiju maksimum, što znači da sve ređe štede na ulaznicama i zabavnim turama u kojima podjednako učestvuju svi njeni članovi.

Ostati fit

Mnogi putnici odlaze na odmor sa namerom da odvoje vreme za sportske aktivnosti kao što su vožnja bicikla, kajaka, rolera, pešačenje i slično. Na odmoru sa decom ustaje se ranije i većina vremena se provodi u prirodi. Sport je sve popularniji jer je dobar za decu a pomaže roditeljima da steknu kondiciju i budu u formi.

Family and Kids Travel – Current Trends

Zdravlje je bogatstvo

Kuvari na destinacijama omiljenim porodicama su vrlo svesni specifičnih potreba ove vrste klijenata. Oni znaju šta deca vole, šta je za njih zdravo i kako se pripremaju i služe omiljeni obroci.

Sve u paketu

Hotelski kompleksi i letovališta koja nude po nešto od svega prethodno navedenog, mogu se smatrati idealnim mestima za porodični odmor. Ako imate raznoliku i bogatu ponudu za više generacija na jednom mestu, bez potrebe za dugim transferima, kupovinom ulaznica i rezervacijama, i veliki imali gosti će vam se rado vraćati iz godine u godinu.

Ostati na vezi

Bez obzira da li ste u hotelskoj sobi, na kruzeru ili u avionu, želećete da komunicirate sa onima koji su ostali kod kuće. Istraživanje sprovedeno u lancu hotela Šeraton pokazuje da preko 60% njihovih gostiju svakodnevno “četuje” sa prijateljima. Mnogima od njih je lakše da pošalju poruku ili mail nego da pozovu telefonom, čak i ako se nalaze u svojoj državi i matičnoj mobilnoj mreži.

Imajući ovo na umu, hoteli koji žele zadovoljne i lojalne goste, moraju imati pristup internetu u svim sobama, dok avio kompanije počinju da uvode pristup internetu i signal za mobilne telefone u svojim letelicama.

Imate li popuste?

Jedan od najvažnijih faktora pri izboru destinacije za porodični odmor je svakako cena. Sve vrste popusta su više nego dobrodošle, a kao najpopularnije su se pokazale ponude koje uključuju besplatan borvak jednog ili dvoje dece u pratnji dve odrasle osobe koje plaćaju punu cenu. Najlojalnije klijente imaju agencije koje nude popuste za porodice koje sa njima putuju drugi, treći i svaki naredni put, uz povećavanje povoljnosti plaćanja i druge pogodnosti i nagrade.