Veliki Kineski zid, kao jedno od sedam svetskih čuda je svakako nešto što barem jednom u životu treba videti. Naravno, ako vas put ne nanese u taj deo planete, možete posetiti nekoliko njegovih replika, koje su takođe fascinantne.

Cebu Taoistički hram na Filipinima

Centralna građevina na ovom lokalitetu je hram- ishodište hodočasnika, ali i atrakcija za turiste. Hodanje bez obuće i ritualno pranje ruku deo su ceremonije u kojoj učestvuju i turisti, a omiljeni ritual je i bacanje dva drvena bloka ispred sebe, koja, ako padnu u određenom položaju, garantuju ispunjenje želje.

Glavni ulaz u hram predstavlja pažljivo izgrađenu repliku dela Velikog Kineskog zida.

Cebu Taoist Temple

Hram Foo Lin Kong, Pulau Pangkor, Malezija

Kineski hram, koji privlači hodočasnike iz Kine u Maleziju, popularna je turistička atrakcija. Pažljivo održavana bašta sa mnoštvom jezeraca, najlepšeg cveća i romantičnih kutaka za uživanje u prirodi, odiše   prijatnom i opuštajućom atmosferom. Pored hrama se nalazi minijaturna kopija dela Kineskog zida, koji se fantastično uklopio u okolinu.

Ostrvo Changxing, Dalian, Kina

U istočnom delu Bohajskog mora, koje zapravo predstavlja deo Žutog mora, nalazi se ostrvo Changxing. Ostrvo je zaista vredno posete, barem u vidu jednodnevnog izleta. Na ostrvu se nalazi fantastičan golf teren i rezervat sa zaštićenim životinjskim vrstama. Ovo mesto je idealno za šetnju, opuštanje i fotografisanje, uz obaveznu posetu 10km dugačkoj replici Kineskog zida, koja je ovde podignuta 1999. godine.

 Changxing Island, Dalian

Splendid China, Kissimmee, Florida

I Amerikanci, naravno, imaju svoju verziju ove građevine. Splendid China je zapravo tematski park, koji je trenutno zatvoren i zapušten. Razlog zatvaranju je izgubljena bitka protiv Diznileda, što je velika šteta, s obzirom da je replika, odnosno minijatura, veoma verna originalu i vrlo je kvalitetno izgrađena. Iako zarasla u korov, moguće ju je posetiti u “sopstvenom aranžmanu”.

Splendid China, Florida

Splendid China, Shenzhen, Kina

Splendid China u Ženšenu je još jedna turistička atrakcija u Kini, koja osim replike čuvenog zida sadrži i kopije mnogih drugih zdanja iz kineske istorije. Mesto je posebno interesantno za decu, te zbog objedinjenog velikog broja nacionalnih znamenitosti, služi i kao idealno mesto za ekskurzije i škole u prirodi.

 

Izvor: tourism-review.com