Kao što postoje razna mesta na ovom svetu koja zadivljuju svojim postojanjem, tako postoje i fascinantne građevine koje biste trebali videti uživo barem jednom u životu.

Iako je svet prepun neobičnih i očaravajućih arhitektonskih formi, manji deo se ističe predivnom arhitekturom, bogatom istorijom i neverovatnim dizajnom. Predstavljamo 10 građevina koje bi baš svi trebali videti barem jednom u životu.

1. Petronas Twin Towers

Prvo mesto koje biste trebali staviti na listu je Kuala Lumpur u Maleziji, gde se nalazi Petronas Towers, poznatiji kao Petronas Twin Towers. Između 1998. i 2008. bili su najviši na svetu. Ovaj zaštitni znak Kuala Lumpura osmislio je argentinski arhitekt César Pelli. Tornjevi imaju 88 spratova, a napravljeni su od armiranog betona s čeličnim i staklenim pročeljem. Ovo je pravo postmoderno čudo.

Petronas Twin Towers u Kuala Lumpuru

2. Bela kuća

Smeštena u Washingtonu, ova raskošna rezidencija je dom američkih predsednika još od davne 1800. godine. Dizajnirao ju je Irac James Hoban, a gradnja je trajala osam godina, od 1792. do 1800. godine, nakon čega je još nekoliko puta nadograđivana. Izgrađena je u neoklasicističkom stilu. Za vrijeme rata 1814. godine bila je gotovo potpuno uništena od strane britanske vojske, a obnova je trajala godinama. Bela kuća je jedina predsednička rezidencija na svetu koja je otvorena za posetioce, a ulaz je besplatan.

Bijela kuca u Washingtonu

3. Crkva svetog Vasilija Blaženog

Crkva svetog Vasilija Blaženika nalazi se na poznatom Crvenom trgu u Moskvi. Izgradio je Ivan IV. (poznatiji kao Ivan Grozni) da bi obeležio svoja osvajanja nakon velike ruske pobede nad Tatarima između 1550. i 1560. godine. Za njen veličanstven izgled zaslužni su arhitekti Barma i Postnik. Crkva se zapravo sastoji od osam manjih crkava okupljenih oko jedne glavne. Toranj glavne građevine, koji ima oblik šatora, okružen je maštovitim šarolikim kupolama.

Katedrala Vasilja Blaženog u Moskvi

4. Empire State Building

Smešten na Manhattanu u New Yorku, ovaj neboder ima čak 102 sprata. Dizajnirao ga je arhitektonski trio Shreve, Lamb i Herman. Izgrađena je 1931. godine. Zgrada je dobila ime po nadimku države New York i trenutno je najveća zgrada u New Yorku. Američko udruženje građevinara proglasilo je Empire State Building jednim od sedam modernih svetskih čuda. Od 1931. do 1972. godine bila je to najviša zgrada u Americi, dok nije izgrađen World Trade Center.

Empire State Building u New Yorku

5. Burj Khalifa (Toranj Khalifa)

Poznat kao i Burj Dubai, ovo je moderno čudo najviša građevina na svetu (828 metara). Nalazi se u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a u čast šeika Kalifa al-Nahjana nazvan je i Burj Khalifa. Idejni autor ovog projekta je američki arhitekt Adrian Smith, a projektantska firma je Skidmore, Owings i Merrill iz Chicaga. Gradnja je započela 2004, a neboder je otvoren 2010. godine.

Burj Khalifa u Dubaiu

6. Koloseum

Ova poznata svetska građevina, originalno nazvana Amfiteatar Flavijevaca, nalazi se u Rimu. Ime je dobila po kolosalnoj skulpturi cara Nerona, koja se nalazila ispred amfiteatra. Koloseum je sagrađen u obliku velikog valjkastog tela na eliptičnom tlocrtu, a tribine se koso spuštaju prema borilištu – areni. U Koloseumu su održavane gladijatorske borbe, koje je moglo pratiti 50.000 gledalaca. Godine 2007. uvršten je među novih sedam svetskih čuda. Gradnja je započeta 72. godine, za vreme cara Vespazijana, a završena je desetak godina kasnije, za vreme vladavine njegovog sina Domicijana.

Koloseum u Rimu

7. Taj Mahal

Još jedna predivna građevina bogate istorije smeštena je u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh, a izgradio ju je car Šah Džahan kao spomen za svoju treću ženu Perzijanku Mumtaz Mahal. Godine 1983. Taj Mahal uvršten je u UNESCO-ov spomenik svetske baštine. Taj Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinuje elemente persijskih, otomanskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Gradnja je započela 1632. godine, a završena je 20 godina kasnije.

Taj Mahal u Agri

8. Opera House

Smeštena je u centru Sydneya u Australiji i predstavlja pravo umetničko središte – jedna je od najzaposlenijih koncertnih dvorana na svetu s više od 1.500 izvodjenja i više od 1,2 miliona posetilaca svake godine. Godine 2007. uvrštena je na UNESCO-ov popis mesta svetske baštine u Australiji i Okeaniji. Osmislio ju je Danac Jorn Utzon, a prvi je put otvorila vrata 1973. godine. Duga je 183 i široka 120 metara, a izgrađena u ekspresionističkom modernom umetničkom stilu, s nekoliko prethodno napravljenih velikih betonskih školjki koje formiraju krov opere.

Opera House u Sydneyu

9. Buckinghemska palata

Službena londonska rezidencija u vlasništvu britanskog monarha velika je turistička atrakcija i najjači simbol Britanije.
Prvobitno se zvala Buckinghemska kuća, a bila je to velika gradska kuća sagrađena za vojvodu od Buckinghama 1703.godine.
Kralj George III. kupio ju je 1761. godine kao svoju privatnu rezidenciju.

Buckinghamska palaca u Londonu

10. Zgrada Flatiron

Još jedan spektakularan neboder koji se nalazi na Manhattanu u New Yorku. Osmislio ga je Daniel Burnham, izgrađen je 1902. godine i bio je najviši na svijetu. U vrijeme izgradnje radilo se o vrhunskom arhitektonskom dizajnu od čeličnih konstrukcija. Ova je građevina poznata po trokutastom obliku i položaju – nalazi se na raskrsnici 5. Avenije i Broadwaya, a svojim izgledom  je potpuno promenila Manhattan.

Zgrada Flatiron u New Yorku

Izvor: magazin net