Ako vam prijaju žmarci u stomaku prilikom brzih vožnji liftom, oprobajte se u nekom od narednih 10 liftova, najuzbudljivijih na svetu, po mišljenju National Geographic-a.

1. CN Tower, Toronto, Kanada

Jedan od najvišljih tornjeva na svetu dominira nebom iznad Toronta. Stakleni lift vodi do vidikovca za 58 sekundi. Ako ste hrabri, možete se popeti još 33 sprata, i obići još tri platforme. Za ulaz u polednju od njih, na vrtoglavih 447 metara visine, morate kupiti dodatnu ulaznicu.

Toronto cn tower

2. Pomorski muzej Britanske Kolumbije, Viktorija, Kanada

Jedan od najstarijih gvozdenih liftova u severnoj Americi, postavljen 1899. godine, u bivšoj zgradi sudnice, ugrađen je s namerom da prevozi vrhovnog sudiju direktno do kancelarije. Kako je ovaj umro pre nego što je lift proradio, ovaj gvozdeni “kavez” je postao predmet lokalnih sujevernih priča.

Pomorski muzej

3. Westin St. Francis Hotel, San Francisko, Kalifornija,SAD

Uđite u jedan od ukupno pet spoljnih liftova, najbržih u gradu, pritisnite broj 32 i popećete se 305 metara za 30 sekundi. Panorama San Franciska biće vam na dlanu, ali ako imate strah od visine, dobro razmislite pre odluke na ovu avanturu.

San_Francisco

4. Empire State Building, Nju Jork, SAD

Jedna od najpozntijih urbanih legendi iz srca Menhetna, Empire State Building, ima 130 spratova, koje opslužuje čak 73 lifta i 193 kilometara sajli, uz pomoć kojih dostižu brzinu od 183-305 metara u minuti. Vidikovac sa zastakljenim delom i terasom se nalazi na 86. spratu, a za najhrabrije postoji i manji, na 102. spratu.

Empire state building

5. Taipei 101, Taivan

Ovo je svakako mesto na kome možete dobiti iskustvo najsličnije lansiranju rakete u svemir. Čak 67 liftova, od kojih su dva druga najbrža na svetu, penju se na visinu od 508 metara. Ostali liftovi imaju dva nivoa i zaustavljaju se na dva sprata istovremeno.

Taipei 101

6. Baiyoke Sky Hotel, Bangkok, Tailand

Najvišlji hotel na Tajlandu ima i najvišlji lift u celoj zemlji. Providan spoljni lift se penje na 328 metara visine, odakle se pruža pogled na ceo Bangkok. Pored vidikovca, na samom vrhu hotela je platforma na 84. spratu. Nikako ne propustite noćni pogled iz Sky Lounge-a.

baiyokehotel

7. Ajfelova kula, Pariz, Francuska

Ikona Francuske i Grada svetlosti postavljena je na ovo mesto privremeno, povodom Svetske izložbe, 1889. godine. Međutim, na istom mestu se nalazi i dan danas, a redovi ispred ulaza se protežu u nedogled. Za najhrabrije, lift vozi do 320 metara visoke platforme sa pogledom na ceo grad. Ne propustite i izložbu originalnog mehanizma lifta, dela Gustava Ajfela, koja još uvek, iako elektiricirana, besprekorno funkcioniše.

paris1

8. Hammetschwand Lift, Bürgenstock, Švajcarska

Najbolje mesto za posmatranje panorame švajcarskih Alpa nalazi se na poluostrvu Bürgenstock, na mestu gde se plato Hammetschwand izdiže iznad jezera Lucern. Lift vozi do litice na visini od 153 metara.

Hammetschwand Lift

9. Burj Dubai, Dubai, UAE

Zgrada Burj Khalifa u Dubaiju je trenutno najvišlja zgrada na svetu. U njoj se nalazi i najvišlji lift, koji povezuje 150 spratova i penje se na neverovatnih 792 metara. Na 124. spratu se nalazi luksuzno opremljen vidikovac s pogledom na ceo grad i pustinju koja ga okružuje.

burj dubai

10. Suur Munamägi, Voruma, Estonija

Suur Munamägi (Brdo velikog jajeta) u Haanji, na jugu Estobije, najvišlja je tačka na Baltiku. Sa vrha brda, na 318 metara visine, pruža se pogled na šume i jezera Estonije, Letonije i Rusije.

Suur Munamägi

Izvor: travel.national.geographic.com