Avionima low cost kompanije EasyJet u Rejkjavik je dopremljena tona vulkanskog pepela koji će se koristiti u ispitivanjima novog sistema za bezbednost letilica.

Od erupcije vulkana Eyjafjallajökull na Islandu, u aprilu 2010 godine, zbog koje su milioni putnika ostali bez leta i izgubljene su milijarde dolara, avio inženjeri su se suočili sa novim izazovom. Njihov zadatak je bio da konstruišu avionske motore koji će biti otporni na vulkanski pepeo i dim, koji su ih do sada doslovno topili. Tako će se sprečiti potencijalne katastrofe pri kontaktu aviona sa oblacima vulkanskog pepela.

Prema BBC-ju inženjeri iz kompanije Airbus, naučnici sa norveškog Instituta za istraživanja vazduha (NIAR) i Oksforda, inovirali su tehnologiju nazvanu Avoid (Airborne Volcanic Object Imaging Detector), koja koristi infracrvenu tehnologiju za izdvajanje vulkanskog pepela iz vazduha.

Prema časopisu Travel Weekly, pepeo donešen u Rejkjavik će biti isušen u laboratorijskim uslovima i ispitivan u okviru brojnih eksperimenata već ovog leta.

U završnim fazama eksperimenata, planiranim za avgust ove godine, biće korišćena i dva Airbus-ova testna aviona. Jedan će biti naveden da uleti u oblak pepela, dok će za njim ići drugi, sa ugrađenim Aviod sistemom i to na preko 9.000 metara visine.

U probnim letovima će biti korišćena i dva satelita, koji će detektovati oblake pepela u atmosferi. Kada sistem bude odobren, piloti će dobijati informacije direktno iz satelita, kako bi na vreme mogli da promene kurs i izbegnu ih.

Izvor: globalpost.com