Ako jeste, uklapate se u profil “new age globetroter”-a koji utiru put očuvanju planete, kombinujući odmor sa  zaštitom prirodnih lepota.

Ugostiteljska industrija u svetu polako ali sigurno postaje svesna značaja održivog razvoja u svom svakodnevnom poslovanju.

Istraživanje kanadske Asocijacije Hotelijera, pokrenuto 2009. godine, pokazalo je da apeli u medijima itekako imaju efekta u praksi.

Ovogodišnji podaci ukazuju na povećanje broja turista koji se odlučuju da odaberu smeštaj i prevoz koji u najmanjoj meri zagađuju okolinu.

“Zelene” inicijative kao što su, pre svega, korišćenje obnovljivih izvora energije i reciklaža otpada, su kod većine ispitanika među prioritetima pri donošenju odluka o rezervacijama.

Od 2010. do 2013. godine, procenat ekološki svesnih putnika je porastao sa 30% na 36%, kada su u pitanju godišnji odmori, a nešto manji porast, oko 2% uočen je kod poslovnih putovanja.

Ispitanici na porodičnim putovanjima posebno su istakli značaj opremanja soba anti-alergenskim materijalima.

Spremnost putnika da plate više, kako bi doprineli ekološkim ciljevima, takođe je porastao. U 2009. godini je 48% ispitanih gostiju kanadskih hotela dobrovoljno platilo 5 dolara više po noći u ekološke svrhe, da bi ove godine njihov udeo porastao za 1%.

Hoteli koji uvode inovacije u svoje poslovanje kako bi sveli negativan uticaj na zdravlje svojih gostiju i zaposlenih na minimum, dobili su izuzetno visoke ocene i preporuke.

Nadamo se da će ovaj trend uskoro zavladati svetom i dovesti do dugotrajnih pozitivnih efekata, kako na našu planetu, tako i na opštu svest.
Izvor: tourism-review