Mnogi hotelski gosti će uskoro biti u šoku, s obzirom da se najavljuje prelazak velikog broja hotela na “low cost” način poslovanja, po uzoru na avio kompanije. Osmeh ljubaznog recepcionera uskoro može postati prošlost! Kofere ćete po svoj prilici, morati sami da nosite do sobe i zaboravite na room service!

Već od avgusta ove godine, najveći hotel u Nju Jorku, Hilton Midtown, prestaće sa pružanjem ovih usluga za goste u svojih 2.000 soba, na račun otpuštanja 55 zaposlenih. Najiskusniji i najkvalifikovanjiji od će biti raspoređeni na druga, isplativija, radna mesta. Hilton Hawaiian Village je ukinuo svoj room service još u oktobru, sa ciljem da troškove poslovanja svede na minimum.

Hotelski lanac Holiday Inn Express će u svoju listu niskobudžetnih hotela upisati čak 454 hotela, odnosno, oko 52.000 soba.

Kako kažu u kompaniji Intercontinental Hotels Group, gosti sve ređe koriste usluge dostave hrane i druge usluge u sobama, tako da je plaćanje radnika za te poslove postalo neisplativo. Broj low cost hotela je u poslednjih 10 godina u svetu porastao za 16%, dok je broj klasičnih, porastao za samo 6%.

I hotelski restorani će uskoro početi da štede na luksuzu. Velnes centri, mini barovi i kongresni centri u svetskim hotelima sve se manje koriste, a gosti sve češće traže besplatan parking, doručak i internet konekciju u sobi, kažu rezultati najnovijeg istraživanja TripAdvisor-a. Ove tri usluge gosti posmatraju kao bonus, iako je zapravo njihov trošak već uključen u cenu smeštaja.

Lap top

Najluksuzniji hoteli će ostati pri “klasici” i imati usluge u sobama, kako bi opravdali previsoke cene i visoku kategorizaciju, a oni skromniji će ih zameniti pomenutim uslugama koje se najviše traže.

Čekiranje na recepciji takođe “izlazi iz mode”, kako kažu stručnjaci. Korišćenje automata u hotelskim lobijima i prijava putem interneta, podrazumevaće proceduru identičnu onoj na aerodromu, a cene smeštaja će se menjati po nekoliko puta na dan, u zavisnosti od toga kada rezervišete, kada i kako plaćate i koliko noći odsedate. Dakle, uskoro sve po uzoru na avio prevoznike.

Izvor: tourism-review com