U mnogim nekadašnjim zatvorima širom sveta turisti danas rado plaćaju za noćenje na mestu sa kojeg su ljudi želeli samo da pobegnu…

Malmaison, Oksford, Velika Britanija

Oksfordski zatvor je prestao da se koristi 1996. godine, nakon čega je pretvoren delom u šoping centar i delom u hotel. Zatvorske ćelije su preuređene u hotelske sobe, a prostorija za izvršavanje najtežnih kazni, sada je popularna sala za venčanja!

Malmaison-Oxford-UK1

Jailhotel Lowengraben, Lucern, Švajcarska

Izgrađen 1862. godine, zatvor je u tu svrhu korišćen sve do 1998. godine, kada je pretvoren u hotel. Ovde se mogu pronaći veće i manje, luksuznije i skromnije sobe i hotelski bar pod nazivom Alkatraz. Sudeći po poruci na hotelskom sajtu, ovo je “jedini zatvor iz kog nikada nećete poželeti da odete”.

Jailhotel-Lowengraben-Lucerne

Four Seasons Istanbul, Turska

Iako je danas luksuzni hotel, ova građevina u četvrti Sultanahmet i dalje podseća na ono što je nekada bila. Zidovi sa urezanim imenima i porukama nekadašnjih zatvorenika i dalje su deo enterijera. Zatvorsko dvorište je pretvoreno u elegantni restoran, a u stražarskim kulama su sada liftovi za goste i terase sa pogledom na prelepi Istambul.

Four-Seasons-Istanbul-Turkey

Hostel Celica, Ljubljana, Slovenija

Ovaj simpatičan hostel, nekadašnji vojni austro-ugarski zatvor iz 1882. godine, dobio je od Lonely Planet-a i simatičan nadimak “Najsrećniji hostel na svetu”. U hostelu je svaka od 20 soba unikatno dekorisana i osmišljena od strane različitih arhitekata i dizajnera.

Celica-Ljubljana-Slovenia

Karosta prison, Liepaja, Letonija

Malo toga se u ovom zloglasnom KGB-ovom zatvoru promenilo od kada su ga poslednji zatvorenici napustili. Ovde se zaista spava na daskama i skromnim prostirkama, a serviraju specijaliteti sa zatvorskog menija. Samim tim, i cene su više nego povoljne.

 

Karosta-prison-Liepaja-Latvia

Ottawa Jail Hostel, Kanada

Današnji hostel je od 1862. do 1972. godine bio dom najozloglašenijih kanadskih kriminalaca. Zatvorenici su bili  smešteni u ćelije veličine 1×3 metra, bez grejanja i kanalizacije. Veliki deo enterijera je ostao sačuvan, tako da posetioci mogu doživeti vrlo autentično iskustvo.

Ottawa-Jail-Hostel-Canada

Langholmen Hotel, Štokholm, Švedska

Pored smeštaja u originalnim i dobro očuvanim ćelijama, gosti mogu posetiti i zatvorski/hotelski muzej i saznati više o osobama koje su nekada provodile godine okruženi istim zidovima.

Langholmen-Hotel-Stockholm-Sweden

The Old Mount Gambier Gaol, Južna Australija

Današnji hostel, od 1866. do 1995. godine služio je kao zatvor. Unutrašnjost je očuvana u autentičnom izgledu, gosti koriste zajednička kupatila i većinu originalnog zatvorskog nameštaja.

The-Old-Mount-Gambier-Gaol-South-Australia

Alcatraz Hotel, Kaiserslauten, Nemačka

U nekadašnjem nemačkom zatvoru, sada možete birati između smeštaja u ćeliji ili bivšoj kancelariji, odnosno “konfornoj sobi”, ali ono što svakako dobijate je prugasta pidžama i tipičan zatvorski doručak.

Alcatraz-Hotel-Kaiserslauten-Germany

Lloyd Hotel, Amsterdam, Holandija

Od početka Prvog svetskog rata, pa sve do 1963. godine, ovde je bio klasičan zatvor, koji je potom pretvoren u popravni dom za maloletnike. Danas je moderan hotel sa 117 moderno dizajniranih soba.

Lloyd-Hotel-Amsterdam

Hotel Katajanokka, Finska

Na poluostrvu nedaleko od centra Helsinkija, možete pronaći smeštaj u zatvoru iz Drugog svetskog rata, kvaliteta garantovanog Best Westren standardima.

Hotel-Katajanokka-Finland

The Liberty Hotel, Boston, SAD

Nekada dobro poznat pod imenom The Charles Street Jail, ova zgrada je bila dom najozloglašenijim bostonskim kriminalcima. Uslovi života u njemu su bili toliko surovi, da je vlada SAD-a 1972. godine bila primorana da ga zatvori. Danas je ovo vrlo luksuzno mesto za kraći odmor u velikom gradu, i to na visokoj nozi.

The-Liberty-Hotel-Boston

Izvor: telegraph co uk