Novi globalni centar stoleća, koji se otvara u Kini, najveća je zasebna zgrada u svetu, površine od 1,7 miliona metara kvadratnih.

Kompleks je toliko veliki da ima čak i sopstveno veštačko sunce, na 100 metara visokoj staklenoj tavanici, a unutar njega su smešteni tržni centri, hoteli, akva park, klizalište i čitavo mediteransko selo.

Novi globalni centar stoleća u Čengduu, provicija Sečuan, dug je 500 metara, širok 400 metara i visok 100 metara. Poređenja radi, zgrada je tolika da bi u njoj moglo da se smesti 20 zgrada sidnejske opere, ili pak tri Pentagona.

Trzni centar Kina (3)

Posetioce koji žele da uživaju u njegovim atrakcijama, od kojih neke podrazumevaju i boravak na “otvorenom”, ne moraju da brinu vremenske prilike, jer centar ima sopstveno veštačko sunce i ugrađeno u tavanicu.

Trzni centar Kina (4)

Ono će svetlost i toplotu obezbeđivati 24 sata dnevno, za kupce koji istražuju butike i prodavnice smeštene na 400.000 kvadretnih metara. Zgrada je izgrađana preko puta Centra savremene umetnsoti u Čengduu, koji je projektovao britansko-irački arhitekta Zaha Hadid, u srcu najživljeg dela Čendgua, koji doživljava građevinski bum.

Trzni centar Kina (2)

 

 

 

 

 

Kineski funkcioneri tvrde da je u pitanju najveća zasebna zgrada na svetu. Centar je izgrađen u roku od tri godine.

Izvor: Blic rs