Kažu da gradovi imaju sasvim drugačiji izgled ako se posmatraju sa vode. Pa, ako se nađete na nekom od narednih 10 mesta, nikako ne propustite priliku da upoznate i njihovo drugo lice:

1. Panamski kanal, Panama

Ovaj 80km dug kanal spaja Atlantik sa Pacifikom i inženjersko je remek delo. Vožnja može da potraje i ceo dan, ali se svakako isplati. Plovićete pored velikih kruzera, teretnih brodova i remorkera koji im pokazuju put..

Panamski kanal, Panama

2. “New York State Canals”, Nju Jork, SAD

Upoznati velegrad sa druge strane njegovih obala nesvakidašnje je iskustvo. Sistem kanala prokopanih kroz centar grada sredinom 19-og veka, ukupno je dugačak 843 kilometra. Možete iznajmiti čamac i ploviti sami ili se ukrcati na turistički brod koji pruža i vodički servis.

“New York State Canals”, Nju Jork, SAD

3. Baltički kanal, Rusija

Belo more je zapravo delić Arktika koji ulazi u dubinu kopna severozapadne Rusije. Ovaj deo Rusije je Baltičkim kanalom, dužine 225km spojen sa Sankt Petersburgom. Kanal su, inače, prokopali politički i ratni zarobljenici 1930.godine, koristeći samo  ašove i lopate.

Baltički kanal, Rusija

4. Kopenhagen, Danska

Po dobrom starom skandinavskom običaju, ovo je jedan od genijalanih primera uključivanja vodenih površina u napredan sistem urbanog turizma. Dansku prestonicu ispresecanu kanalima možete upoznati sa “Hop-on hop-off” brodićima koji kruže gradom poput autobusa. Sa vode možete videti i zaštitni znag grada, statuu Male sirene. Brodići su leti otvoreni, a zimi zastakljeni, tako da nesmetano saobraćaju tokom cele godine.

Kopenhagen, Danska

5. Amsterdam, Holandija

Niski mostovi, uske fasade, muzika i veseli turisti. Amsterdam je definitivno jedan od gradova koji se moraju upoznati sa vode. Vožnje mogu obuhvatati samo razgledanje, osveženje, kafu ali i romantičnu večeru. Na brodu (Botelu) možete i prespavati, u jenom od brodova preuređenih u hotele. Kanalima možete i pedalirati tokom leta, ukoliko iznajmite “CanalBike”.

Amsterdam, Holandija

6. Crnomorski kanal, Rumunija

Ovaj kanal je dug 64km, prokopan je 1984. godine i spaja Ruse na bugarskoj strani, sa Konstancom na Rumunskoj. Kanal je deo delte Dunava, poznate po biodiverzitetu, sa pelikanima, čapljama, i još 300 drugih vrsta ptica.

Crnomorski kanal, Rumunija

7. Gota kanal, Švedska

Kanal spaja čitavu seriju jezera, omogućavajući brodovima da plove od jezera Vanern, kod Geteborga, do Baltičkog mora. Na kanalu postoji 58 prevodnica i prelazak brodova kroz njih je uvek atrakcija za prolaznike. Šveđani su poznati moreplovci i svaki trenutak slobodnog vremena rado provode na svojim plovilima, a vi kao turista možete iznajmiti kajak ili kanu i uživati u besprekorno čistoj okolini i zelenilu.

Gota kanal, Švedska

8. Kanal Brandenburg, Nemačka

Između Berlina i Baltičkog mora postoji mreža jezera i kanala koja prolazi pored starih dvoraca i ljupkih sela. Tokom leta je sezona šarana i u lokalnim restoranima duž obale mođete probati svež ulov lokalnih ribara.

Kanal Brandenburg, Nemačka

9. Od Lamanša do Mediterana, Francuska

Od juga do severa Francuske prolazi 8050km kanala kroz ruralni kraj. Na jugu, kanal Di Midi prolazi kroz vinogorje i pored utvrđenih srednjevekovnih gradova. Usput možete degustirati najbolja vina na svetu i lokalne gurmanluke, a mnogi gradići imaju i otvorene pijace svega i svačega.

9.English-Channel-to-Mediterranean

10. “Shropshire Union Canal”, Velika Britanija

Severni deo “Shropshire Union” kanala u zapadnom Midlandu krivuda kroz brežuljkasti kraj. U južnom delu, kanal se pruža gotovo pravolinijski, usecajući brda spojena predivnim mostovima.

“Shropshire Union Canal”, Velika Britanija

 

Izvor: travel nationalgeographic com