Možda ste se savršeno pripremili za putovanje i imate svoju omiljen vodič-knjigu sa sobom, ali da li ste se unapred pripremili na razne neprijatnosti koje se svakom mogu dogoditi?!

Ako ignorišete neke od najčešćih katastrofa koje se događaju na putovanjima, nećete ih sprečiti, naprotiv. Ali ako se pripremite za njih, uspećete da olakšate sami sebi i da ih prevazidjete sa što manje nerviranja. Evo koje su to najčešće katastrofe koje vam gotovo sigurno mogu upropastiti putovanje:

Propušten let

Svakako nije u redu kad vaš let kasni, kao što nije u redu i to što baš i nema pravog objašnjenja za, ali ni izvinjenja. Ali ako vi zakasnite na vaš let, onda je blago rečeno – katastrofa. Nemojte da mislite kako se to samo drugima dešava, a vama ne može nikada. Dakle, u ovoj situaciji se odmah javite na info-pult avio kompanije čiju kartu imate u ruci. Raspitajte se kad je sledeći let, kupite kartu i čekajte. Može se dogoditi da tog dana više nema letova za vašu destinaciju, a onda ćete morati potrošiti još dodatno novaca za sobu u hotelu ili da čekate u čekaonici na samom aerodromu, što se na kraju krajeva mnogima dogodilo….

bcn-airport-departures

Izgubljen prtljag

Čekate i čekate, a ostali putnici iz vašeg aviona su već pokupili svoje kofere, a vašeg nema i dalje… I dok se tako nadate – kako će se sad pojaviti, negde u podsvesti vam  je već jasno da je prtljag izgubljen. Ne možete baš puno uraditi osim da prijavite gubitak prtljaga na šalteru, ali, ako ste o tome razmišljali pre puta i pripremili se na to kojim slučajem i ako ste spakovali par neophodnih stvari u ručni prtljag, onda i nije tako strašno i uspećete svakako da “preživite” prvih par dana dok ne stigne vaš izgubljeni prtljag.

Izgubljen pasošpassport bookiraj

Ovo je verovatno najveća noćna mora svakog putnika. Bez obzira da li je pasoš ukraden ili vam je ispao negde ili nešto treće, svakako morate odmah učiniti par stvari. Iako postoji jako mala šansa da ste pasoš ostavili u hotelskoj sobu, svakako se vratitie i pogledajte, ali nemojte davati tome puno šanse. Ako ga nema u hotelu, morate se obratiti vašoj ambasadi u tom gradu ili policiji. E sad, bilo bi dobro da ste se pre puta pripremili za ovakvu situaciju. To možete učiniti tako što ćete imati sa sobom sve telefonske brojeve koji vam trebaju za pomoć, a osim toga, mnogi savetuju da fotokopirate vaše dokumente u više primeraka i ponesete ih sa sobom, a na kraju uvek jednu skeniranu kopiju pošaljete sami sebi na mail kako bi je uvek imali dostupnu, bez obzira na to gde se nalazite.

Bolest ili povreda na putu
Dobiti prvu pomoć u nekoj drugoj zemlji može biti poprilično teško. Bilo da ste naleteli na doktora s kojim se ne možete sporazumeti ili da su bolnički uslovi loši. Biti bolestan daleko od kuće može biti poprilično nezgodno. Za ovakve situacije se treba pripremiti, takodje, pre puta. Putno osiguranje dobro dođe i imajte ga uvek kod sebe, ali i potrebne podatke o adresama bolnica, vaše ambasade i sve ostale telefonske brojeve koji vam mogu biti od pomoći.