Baš kao što je i Ajfelov toranj dugo bio trn u oku Parižanima, da bi konačno postao najupečatljiviji simbol, ne samo tog grada, već i cele države, možda će i neka od statua koje su pred vama ipak postati voljena i izbeći uklanjanje.

Iako mnoge nemaju umetničku niti istorijsku vrednost, one privlače pažnju turista i to je sasvim dovoljan razlog da budu tu gde jesu.

 “Pustinjska ruka”, Čile

Džinovska ruka od peska visoka je 11 metara. Iako deluje kao da je delom prekrivena peščanim nanosom pustinje Atakame, to zapravo nije slučaj, spomenik je projektovan da izgleda baš tako.

Hand sculpture in the Atacama desert in Northern Chile

“Posankka”, Finska

Sama reč “Posankka” nastala je kao kombinacija finskih reči sa značenjem “svinja” i “patka”. Statua je visoka 4.8 metara, a ideja je potekla iz protesta umetnika prema GMO tehnologijama za proizvodnju hrane.

FInska statues-pigduck

“Ljubavnici”, Čile

Ako se odlučite na uživanje u pogledu na zaliv Puerto Mont na jugu Čilea, ovaj gigantski par će vam sigurno odvući pažnju na drugu stranu. Na žalost, statua je već poprilično unakažena grafitima i preti joj preseljenje, obzirom da je “trn u oku” lokalnim vlstima.

Cile statues-couple

“Miguelin”, Šangaj

Ova šest i po metara visoka beba može da diše, trepće i smeška se. No, osnovna svrha joj je bila zabava posetilaca španskog paviljona na izložbi EXPO 2010. u Šangaju, gde se i danas nalazi.

“Čovek i riba”, Čikago, USA

Čudna statua čoveka koji grli ribu nalazi se ispred ulaza u čikaški akvarijum. Ova 3.6 metara visoka atrakcija lokalcima je pomalo nastrana, ali turisti je, očigledno, obožavaju.

CIkago statues-baby

“Statua oslobođenja”, Memfis, USA

Većini meštana Memfisa potpuno bizarna, replika Kipa Slobode, sa deset Božijih zapovesti u jednoj i krstom u drugioj ruci, ima za cilj da povrati američki narod crkvi i duhovnosti. Ipak, većina smatra da se ovde više radi o duhovitosti.

Memfis statues-liberty

“Prolazak kroz zid”, Pariz

U mirnoj ulici pariske četvrti Monmartr, naići ćete na bronzanog čoveka koji prolazi kroz zid. Delo je inspirisano pričom o čoveku koji je imao moć da prolazi kroz zidove, što je koristio kako bi pljačkao banke, sve dok se jednom prilikom nije u jednom i zaglavio.

Paris statues-passe

“Hanging Out”, Prag

Šetajući kroz Prag, letimičan pogled na ovu statuu verovatno će vam izazvati refleksno hvatanje za telefon kako biste pozvali policiju. Međutim, radi se o kontroverznoj skulpturi obešenog Sigmunda Frojda u prirodnoj veličini!

Prag statues-freud

“Floralis Genérica”, Buenos Aires

Svakog jutra u osam sati, ovaj gigantski cvet od čelika i aluminijuma otvara se ispred zgrade Ujedinjenih Nacija u glavnom gradu Argentine. Kada se potpuno otvori, nakon 20 minuta, promer latica dostiže čak 105 metara.

Buenos statues-flower

 “Petar Veliki”, Moskva

Poznat i kao spomenik tristogodišnjici ruske flote, ova statua od nerđajućeg čelika kontroverza je još od trenutka kada je postavljena, 1996. godine. Najveća tajna ove statue je da je ona u originalu zapravo predstavljala Kristofera Kolumba koji ponosno stoji na vrhu jedrenjaka, međutim, kako je Amerikanci i Španci nisu hteli, glava je zamenjena Petrovom i postavljena u ruskoj prestonici!

Moskva statues-peter

Izvor: travelandleisure