Najduži redovi, najprljaviji toaleti, najstrožije kontrole, najkomplikovaniji za snalaženje, najneljubaznije osoblje… Pred vama je lista svetskih aerodroma koji, po mišljenju putnika, izazivaju najviše frustracija.

10. “São Paulo-Guarulhos International”, Sao Paulo, Brazil

Iako slovi za treći najbolji aerodrom u južnoj Americi, putnici se žale na višečasovno čekanje u redovima, česte izmene gejtova za poletanja i velike gužve. Manje od polovine, odnosno 41% letova sa ovog aerodroma poleti na vreme, a cene u prodavnicama i fri šopovima su previsoke.

10-MAURICIO-LIMA-AFP-Getty-

9. Aerodrom u Pertu, Australija                             

Australijanci su poznati po tome da ne vole svoje aerodrome, ali to se posebno odnosi na onaj u Pertu. Predugi redovi na domaćim terminalima, za nijansu bolji uslovi na 5 kilometara udaljenom međunarodnom terminalu, za tili čas kapaciteti ovog aerodroma mogu postati preopterećeni, dok avioni sleću u intervalima od po 20 minuta!

9-WILLIAM-WEST-AFP-Getty-Im

8. “Tribhuvan International”, Katmandu, Nepal

Ovaj mali aerodrom ima sve što je potrebno: česte vremenske nepogode koje uzrokuju duga kašnjenja, smrdljive toalete i hronični haos, koji podseća na dečije fudbalske utakmice.

Tokom medijske kampanje pod nazivom  “Visit Nepal 2011” učinjeni su neki koraci napred, ali vrlo malo toga da turistima poboljša utisak  (novi heliodrom, na primer).

Ipak, ono što će vas verovatno najviše izludeti u Katmanduu, je zastarela ček-in procedura i rulet sa potplaćenim radnicima obezbeđenja, i sve to uz dugotrajne pretrese i gomilu glupih pitanja.

Na kraju krajeva, ako ste želeli da se popnete na “Krov sveta”, sigurno ste spremni za uzbudljivu avanturu.

8--PRAKASH-MATHEMA-AFP-Gett

7. “John F. Kennedy International”, Nju Jork, USA

volikim poniženjima vas neće izložiti na drugim mestima, pa iskusni putnici savetuju da, kad god je moguće, odaberete neki drugi njujorški aerodrom. Dotrajali terminali teško izlaze na kraj sa 21 milion putnika, koliko ih ovde protutnji svake godine, a zagubljeni prtljag neretko bude pronađen tek nakon godinu dana!

7-Michael-Nagle-Getty-Image

6. “Jomo Kenyatta International”, Nairobi, Kenija

U odnosu na ostale afričke aerodrome, ovaj i nije tako loš, ali obzirom da je međunarodni, verovatno je među najgorim na svetu.

I ovde su gužve nepodnošljive, osoblje neljubazno, a toaleti preporučljivi samo u krajnjoj nuždi.

Iako ima kapacitet od maksimalnih 2.5 miliona putnika godišnje, ovde ih prođe minimum dvostruko. Novac od projekta za proširenje i modernizaciju verovatno je završio na drugom mestu, jer se već gotovo deceniju ovde ništa nije promenilo.

6-SIMON-MAINA-AFP-Getty-Ima

5. “Ninoy Aquino International”, Manila, Filipini

 Pored nedostataka koje imaju i prethodno navedeni aerodromi, ovaj u Manili je čak preživeo i pad celog plafona usred glavnog terminala.

5--STR-AFP-Getty-Images

4. “Toncontín International Tegucigalpa”, Honduras

Uobičajeni nedostaci aerodroma ovde čak nisu najveći problem.  Najveći problem  je prekratka pista!  Iako je 2008. godine produžena za 300 metara, sletanje velikih letelica i dalje se može porediti sa ruskim ruletom.

4-ORLANDO-SIERRA-AFP-Getty-

3. “London Heathrow”, London, Velika britanija

Iako jedna od najvećih vazdušnih luka na svetu, londonski Hitrou daleko je od idealnog mesta za poletanje ili presedanje. Četiri stara terminala zaista odišu duhom sedamdesetih godina kada su građeni i projektovani za mnogo manji broj korisnika nego što ih danas ima.

Haos na parkinzima, gubljenje prtljaga, prevelike razdaljine između gejtova, višečasovna čekanja na pasoškoj kontroli, nerazgovetan razglas…ponekad mogu poletanje učiniti dužim i od samog leta.

3--BEN-STANSALL-AFP-Getty-I

2. “Los Angeles International Airport”, Los Anđeles, USA

Građen 60-ih godina, LAX je do danas postao sedmi najprometniji aerodrom na svetu, sa 1.700 poletanja i sletanja na dan. Ipak, da ni tamo nije sve savršeno, govori nadimak koji nosi: “Osam terminala koje povezuje saobraćajna gužva”.

2-Carlo-Allegri-Getty-Image

1. “Paris-Charles de Gaulle”, Pariz, Francuska

Prljavi toaleti, pokvareni skeneri i monitori, nedostatak signalizacije i informacija o letovima ovde će vas zaista izludeti. Gde god da idete i šta god da čekate, uvek će se ispostaviti da ste u pogrešnom redu. Što je najgore, neljubazno osoblje uopšte i ne haje za to .
Ako ostajete u Parizu, pravi ste srećnik u odnosu na sve one koje ovde čeka presedanje i nastavak putovanja.

1---BERTRAND-LANGLOIS-AFP-G

Izvor: travel cnn