Uprkos visokom nivou radijacije, mesto na kom se do pre dve godine nalazila japanska nuklearka Fukušima, moglo bi da postane nova turistička atrakcija.

Tim japanskih inžinjera i dizajnera već uveliko radi na projektu za izgradnju turističkog centra nazvanog Fukushima Gate Village, udaljenom oko 40km od same nuklearke. Stručnjaci procenjuju da će biti potrebno oko 30 godina da se region u potpunosti oslobodi radiacije, zbog čega će turističko selo će biti u potpunosti zaštićeno od štetnih uticaja zračenja. Projektom je predviđena izgradnja smeštajnih kapaciteta, restorana, suvenirnica i muzeja, koji bi posetioce podsećao na nezapamćenu katastrofu uzrokovanu velikim cunamijem u martu 2011. godine. Očekuje se da Ground zero (Nulta tačka) koja se nalazi u okviru same nuklearke, postane glavna atrakcija. Posetioci će pri ulasku dobijati zaštitne skafandere i maske, moći će da ulaze u sam reaktor, koji je trenutno u fazi čišćenja. Turistički kompleks će, naravno, koristiti obnovljive izvore energije.

Ideja koja stoji iza celog projekta je da ovaj memorijalni centar privuče veliki broj posetilaca, naučnika, pa i porodica nastradalih u nuklearnoj katasrtofi, po uzoru na slične lokacije velikih katastrofa, koje su takođe magneti za milione turista, kao što su “Ground Zero” u Njujorku, Aušvic i “Polja smrti” u Kambodži.

Izvor: tourism-review