Na putu važi pravilo snađi se, a da ne padneš u provaliju. Godišnje na ovim putevima strada oko 300 ljudi koji na ovo mesto dođu u potrazi za adrenalinom.

Put Smrti počinje u najvišem gradu na svetu – La Pazu u Boliviji koji se nalazi na 3.660 metara nadmorske visine. Magistrala se prvo penje na 4.650 metara, a zatim se strmim liticama spušta na visinu od 1.200 metara. Spust od preko 3.650 metara je jedan od najduže kontinuiranih na svetu nakon čega se stiže u područje Jungas u amazonskoj prašumi.

dzungla

Put su izgradili paragvajski zarobljenici 1930. godine u toku Ćako rata, sukoba između Bolivije i Paragvaja.

Veliki deo kolovoza uopšte nije asfaltiran, širok je samo 3,5 metara, a zbog mešavine toplih i vlažnih vetrova iz prašume Amazona staza često postaje blatnjava i gotovo neprohodna. Jedna strana puta je čvrsta stena, dok je druga ponor koji može biti dubok i 600 metara. Najstrašnije je to što celom trasom puta nema zaštitne ograde ili brane.

bolivija

Za vozače koji se nađu na Jungas putu važe posebna pravila vožnje. Dok se u ostatku Bolivije vozi desnom stranom, ovde vozači ostaju na levoj jer imaju bolji pregled. Sledeće pravo je da vozila koja se spuštaju nikada nemaju pravo prvenstva i moraju da se pomere na spoljnu stranu puta da bi propustili kola koja se penju.

bolivija

Prema procenama, ovaj opasni put svake godine “ubije” oko 300 ljudi, uključujući i bicikliste koji ovde dolaze u potrazi za adrenalinom.

Izvor: telegraf