Turističkom organizacijom Grada Novog Sada u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija, predstavila je jedinstvenu aplikaciju za mobilne telefone – „Novi Sad priča“, koja nudi nesvakidašnji obilazak Novog Sada uz pomoć specifične funkcionalnosti pametnih telefona – „proširene stvarnosti“.

Zahvaljujući konceptu „proširene stvarnosti“, dovoljno je da posetilac pogleda kroz kameru telefona kako bi odredio smer kretanja i prepoznao željeni objekat ili lokaciju. Besplatna aplikacija zapravo predstavlja lični vodič u obilasku najznačajnijih gradskih lokacija, nudeći potpuno novu percepciju grada uz pomoć starih fotografija, tekstova i audio zapisa. Aplikacija je za sada dostupna na srpskom i engleskom jeziku.

Nakon preuzimanja aplikacije, dovoljno je da se kamera pametnog telefona usmeri ka najbližoj lokaciji. Istog trenutka otvara se niz kratkih priča, otpočinje i audio naracija, tako da korisnici mogu da budu usredsređeni na arhitekturu građevina i spomenika, na njihove detalje, a ne na ekran telefona. Ucrtane mape, koje korisnika vode kroz prošlost i sadašnjost Novog Sada, omogućavaju da se razgledanje unapred isplanira, a aplikacija će predložiti i navoditi najboljom rutom za obilazak, uzimajući u obzir mesto na kome se u tom trenutku korisnik nalazi.

Među lokacijama koje su obuhvaćene aplikacijom „Novi Sad priča“ su Gradska kuća, spomenik Svetozaru Miletiću, Crkva imena Marijinog, zgrada rimokatoličkog župnog ureda – Plebanija, Kulturni centar Novog Sada, Srpsko narodno pozorište, Uspenjska crkva – Novosadska sinagoga, Reformatorska hrišćanska crkva, Slovačka-evangelička crkva A.V, Crkva Sv. apostola Petra i Pavla, Matica srpska, Petrovaradinska tvrđava i druge.

Aplikacija-Novi-Sad-prica

Izvor: turistička organizacija Vojvodine