Na crnogorskom delu Jadrana počinje izgradnja još jednog turističkog grada, na poluostrvu Luštica u opštini Tivat, a investitor je švajcarska kompanija „Oraskom“, odnosno, „Luštica development“.

Iz te kompanije je saopšteno da je do sada već prodato 120 kuća i vila u budućem naselju na Luštici, gde je u ponedeljak obeležen početak radova na izgradnji jedne od dve marine.

Na poluostrvu će biti podignuto i sedam hotela sa 1.200 soba, kao i 1.500 stanova, golf tereni i drugi turistički sadržaji.

Prva marina treba da bude završena za tri godine i koštaće oko 30 miliona evra.

Ceo projekat, pod nazivom „Luštica Bay“, vredan je više od milijardu evra.

Vlada Crne Gore i „Oraskom“ su 2008. osnovali preduzeće „Luštica development“ u kome crnogorska strana ima 10 odsto vlasništva.

U Kumboru kod Herceg Novog, ranije su počele pripreme za izgradnju turističkog grada „One & Only“, jedinog te vrste u Evropi, čiji je investitor jedna azerbejdžanska kompanija. Vrednost tog projekta je oko 500 miliona evra.

U Tivtu je već odmakla izgradnja hotelsko-turostičkog kompleksa „Porto Montenegro“.

Računa se da će ovi turistički projekti zaposliti, direktno i indirektno, nekoliko desetina hiljada ljudi, a izgradnjom turističkog naselja, kako se ocenjuje, Crna Gora treba da postane turistička destinacija „visoke klase“.

Izvor: mondo/lustica bay