Stokholm, prestonica Skandinavije. Grad arhipelag, sačinjen od 14 većih i mnoštva manjih ostrva. Tri središnja, na kojima se nalazi stari grad (Gamla Stan), sa jedne strane obale zapljuskuje jezero Melaren, a sa druge strane Baltičko more.

Tu se slatke i slane vode mešaju i daju naizgled tamnu, neprozirnu boju. Galebovi su ti koji dokazuju da smo ipak na moru. Lete iznad jezera, iznad mora, iznad zgrada, iznad nas. Sleću vrlo blizu i mole za hranu. Naviknuti na čoveka, ne biraju mnogo – jedu sve – od pečene piletine do slanih kokica. Uostalom, tamo kao da su svi naviknuti jedni na druge; uprkos dinamičnoj svakodnevici, oseća se potpuna opuštenost i sklad – u komunikaciji, u saobraćaju, u arhitektonskim stilovima. Sve je baš kako treba.

1Za prvi evropski zeleni grad je proglašena upravo švedska prestonica. Čak 30% ukupne površine grada je pokriveno parkovskim površinama. Jedan od ukupno 38 gradskih parkova nalazi se na ostrvu Đurgarden. Tu, u improvizovanim prirodnim staništima, žive medvedi, vukovi, risovi i druge skandinavske životinje. Skansen, na istom ostrvu, najstariji muzej pod otvorenim nebom u svetu, interpretira švedsku tradiciju ne samo kroz rekonstrukciju tradicionalnih kuća i ulica, već i kroz način života i običaje. U pekari domaćice prave hleb, a ukus maslaca koji sami mažete na njega je ukusniji čak i od najlepšeg pekmeza od jagoda po kojima su Šveđani veoma poznati. U obližnjoj kućici ženica plete, a nešto malo dalje, ispred svog šatora jedan pripadnik Sami plemena pored vatre rezbari drvo. U pozadini, preko vode, vidi se savremeni Štokholm, što je i jedina veza sa sadašnjim vremenom kada se nađete u Skansenu.

3

Da je grad ekološki orijentisan, dokazuje i to da se na ulicama najčešće može videti Prius, automobil sa električnim motorom koji godišnje emituje oko jedne tone manje CO2 u vazduh nego ostali automobili koji troše fosilna goriva. Ekološka svest Skandinavaca je veoma visoka, sve se reciklira, svetla se gase. Štokholm noću ne blješti – nema svetlećih reklama, reflektora i osvetljenih avenija. Svi voze bicikle i skejtbord. Sasvim je normalno da vidite osobu ženskog pola, u poslovnoj odori i sa kacigom, kako juri na posao. Bicikli su parkirani svuda, i nijedan nije zaključan. Grafiti na fasadama ne postoje. Grad je potpuno čist. Ovakva uređenost i način života prenosi nedvosmislenu poruku – Švedska je zemlja koja brine o sebi, o svojim stanovnicima i njihovim potomcima iz budućnosti.

Ipak, najčešća komunicirana pisana poruka jeste „Roknung forbjuden“ – pušenje je zabranjeno svuda osim na otvorenom prostoru. Ni u jednom kafiću ili restoranu ne možete zapaliti cigaretu. Iz tog razloga, Šveđani konzumiraju popularni „snus“, nikotinske kesice koje se zalepe između desni i gornje usne. Ako ćete pak da kupite kutiju cigareta, platićete 5,5 eura za jednu kutiju. Drugo, dobićete paklu sa 19 cigareta.  Treće, bićete obavešteni da je optimalno vreme za koje ćete popušiti tih 19 cigareta u proseku 45 sati. Podsvesno, želećete da prestanete da pušite.

Stokholm je i grad kulture. Muzeja ima čak preko 70! U Biologiski se mogu videti preparirane njorke i druge ptice koje žive na klifovima u obalskom pojasu Severnog Atlantika. Vasa, drveni ratni brod koji je potonuo na svom prvom putovanju u XVII veku, izvučen je na površinu 60-ih godina i danas se nalazi u istoimenom muzeju koji se smatra najposećenijim u Skandinaviji. Brod je oko 70 metara dug i 50 metara visok, i jednostavno ne postoji mogućnost da se, ukoliko se nalazite unutar muzeja, fotografiše u celini. Fotografiska, Nordiska, Biologiska.. su tako tipična imena skandinavskih muzeja. Najisplativiji način da mnogo njih obiđete za razumne novce jeste kupovina gradske kartice – imate vremena 24h, 36h ili 72h da slobodno koristite gradski prevoz (voz, brod i bus) i posetite preko 80 atrakcija u gradu.

Švedska je jedna od zemalja ponoćnog sunca. U smiraj dana, u proleće je to tek nakon 22h, kada štokholmsko nebo menja boju iz plave i narandžaste u ljubičastu, treba potražiti neko lepo mestašce sa kog se ova čarobna smena boja može posmatrati. Postoji nekoliko mesta sa takvim pogledom –  TV toranj, Mariahisset, krovovi zgrada na ostrvu Riddarholmen i mnoga druga. Ima još mnogo mesta sa pogledom od milion dolara –  hop on hop off brodići, stoti metar free fall-a u zabavnom parku Grona Lund i definitivno SkyView! To je najveća građevina sferoidnog oblika na svetu, visoka 130 m. Vožnja traje 19 minuta, a gondola se zadržava 3 minuta na vrhu kako bi se moglo uživati u pogledu od 360 stepeni.

Kada dođe vreme za počinak, hoteli ipak pružaju jedinstven doživljaj sa svojim inovativnim sadržajima i jedinstvenom ponudom. Jedan od njih je Nordic Lights, hotel čiji su kapaciteti gotovo uvek popunjeni i absolutno ne oseća sezonu. Ima ukupno 175 soba od kojih su neke i popularne sobe raspoloženja (mood rooms) – gosti sami podešavaju boju, intenzitet i tempo svetla koje odgovara njihovom raspoloženju. Koliko su napredni u razmišljanju govori i to da imaju menadžera za atmosferu. Ono što predstavlja posebnu atrakciju za turiste jeste Ice Bar koji se nalazi u sklopu hotela. Poseta je dozvoljena maksimalno 45 minuta, a uz ulaznicu koju debelo platite dobijete i preukusan koktel koji konzumirate iz čaša napravljenih od leda, dok uživate na ugodnih -5C. Nije da baš ne misle na posetioce – po ulasku u bar dobićete topli eskimski ogrtač i rukavice! Kada se na tasteru upali plavo svetlo, red je na vas! Izvolite, uđite, i osetite na kratko severnu Skandinaviju.

(Text i foto: Bookiraj.com)

Jelena Farkić Autor: Jelena Farkić
Trenutno je sa svih strana okružena prirodom, čita o doživljajima, istražuje, pešači, zapisuje i mašta.