Ako ste ljubitelj obilaska gradova biciklom, točkove pod noge i krenite put sledećih gradova:

EVROPA

Amsterdam

Na prvom mestu ove liste je “prestonica biciklizma”, Amsterdam. On je verovatno i najpoznatiji grad na svetu po kulturi biciklizma i najuređenijim biciklističkim stazama. Čak 40% saobraćaja u Amsterdamu se odvija na dva točka!Amsterdam

Barselona

U Barseloni su se nedavno pojavili puktovi za rentiranje bicikala, što je naišlo na izuzetan odziv građana i turista, kao vro praktičan i jeftin način prevoza po gradu. Svake godine u Barseloni se održava nedelja biciklizma “Bike Week”, krajem meseca maja.

Berlin

Čak 400 000 Berlinaca svakodnevno putuje do posla biciklom. Ipak, gradske vlasti i dalje nisu zadovoljne tim brojem i ulažu milione eura u promociju ovog načina kretanja i poboljšanje neophodne infrastrukture.

Kopenhagen

U prestonici Danske, oko trećina radne snage putuje na posao biciklom. Grad je idealan za obilazak na dva točka, a u gradu postoji i četvrt, odnosno ostrvo, koje se može smatrati biciklističkim rajem, na njemu je upotreba automobila zabranjena- to je čuvena Kristijanija.

Pariz

Pariz je bio jedan od prvih gradova u Evropi u kojima je uveden sistem javnog biciklističkog prevoza, sa 20 000 bicikala na 1450 rental sanica. Vožnje do 30 minuta su besplatne.

SEVERNA AMERIKA

Boulder, Kolorado

Čak 15% budžeta namenjenog razvoju saobraćaja gradića nadomak Denvera, ulaže se u promociju i infrastrukturu za biciklizam. Uveli su čak i program za animiranje dece da biciklom putuju do škole.

Čikago, Ilinois

Tokom svoje dvadesetvogodišnje vladavine, gradonačelnik Čikaga, Ričard Dalej, imao je plan da od njega napravi najprilagođeniji grad za bicikliste u Sjedinjenim Državama. Iz godine u godinu je “nicalo” sve više biciklističkih staza, a paralelno sa njima donošeni su i zakoni koji su bicikliste štitili u odnosu na druge učesnike u saobraćaju.

Otava, Ontario

Za kanadsku prestonicu je karakteristično da ima najveći procenat biciklista u državi, ako ne i na kontinentu i 170 km uređenih staza širom grada.

Portland, Oregon

Nezvaničnom prestonicom američkog biciklizma smatra se upravo Portland, sa jednom od najnaprednijih mreža biciklističkih staza i najmodernijih infrastruktura.

San Francisko, Kalifornija

U kolevci “Kritične mase” (masovne vožnje po gradovima širom sveta, poslednjeg petka u mesecu) morali su da ukidaju parking mesta za automobile, kako bi napravili mesta biciklima, a po gradu su postavljeni saobraćajni znaci sa upozorenjem “Čuvaj se bicikla!”

Kada su ostali kontinenti u pitanju, Azijom svakako prednjači Peking-grad sa verovatno najvećim brojem biciklista na svetu, Afrikom Kejp Taun, Južnom Amerikom Bogota, a Australijom Pert.

Bike

Izvor: edition cnn