Prethodnog vikenda smo putovali za Budimpeštu i odlučili se za prelazak preko novootvorenog graničnog prelaza “Bački Vinogradi”, kako bismo proverili koliko tačno vremena treba, odnosno “gubi”, ako se želi izbeći granični prelaz Horgoš.

Na samom autoputu nema znakova za ovaj granični prelaz, tako da morate da znate gde treba da se isključite sa autoputa. To isključenje je na petlji za Palić, odnosno  Subotica-sever. Onda nastavite vožnju preko Hajdukova do Bačkih Vinograda u kojem ćete videti znak za ovaj granični prelaz. Pratite samo znakove i posle par minuta lagane vožnje stici ćete do prelaza.

Bila je subota i sve ukupno smo “izgubili” oko 60 minuta, od izlaza sa autoputa, pa do ponovnog vraćanja na isti.

Oko 40 minuta smo sačekali u redu i pasošku kontrolu, sa obe strane. Otvaranje gepeka i neizbežna pitanja “Kuda putujete?” su deo rutine. Oko 10-15 minuta nam je trebalo od samog prelaza sa Madjarske strane, preko gradića Moroholama do ponovnog vraćanja na autoput za Budimpeštu kod mesta Reske.

Kad ponovo izadjete na autoput, posle par kilometara vožnje naići ćete na benzinsku pumpu i nemojte zaboraviti da kupite vinjetu. Vinjete možete da kupite i na pojedinim MOL-ovim pumpama u Srbiji.

U letnjim danima ili praznicima, predlažemo ovaj prelaz kao alternativu broj 1, (daleko bliži prelaz nego Djala ili Kelebija), čak i ako putujete do ili od Budimpešte, jer možete uštedeti i vreme i živce.

Ako putujete za Banju Moroholom, onda Vam je ovaj prelaz logičan izbor.

Ako idete prema Srbiji, onda se vozite autoputem kroz Madjarsku M5 i izdvojite se za mesto Morohalom (poslednje odvajanje pre graničnog prelaza Horgoš). To je put Roszkei ut, pa dalje putem Kissori ut.

Prelaz Bački Vinogradi su samo za putnička vozila i mogu da ga koriste samo gradjani Srbije, Madjrske, EU, Norveške, Švajcarske i Irske.

Prelaz je otvoren svakog dana od 7-19h.

Srećan put i putujte sigurno i bezbrižno uz Atlas 24h (pomoć na putu).

MapaMapa preuzeta: amss