Porodična kuća u mestu Los Altos u Kaliforniji, u kojoj je deo detinjstva proveo osnivač kompanije “Apple” uskoro bi mogla doći pod zaštitu države i postati turistička atrakcija.

Sedmočlana komisija Udruženja za zaštitu istorijskog nasleđa iz Los Altosa je izvršila inspekciju prizemnog objekta, i po svoj prilici, kuća u ulici Krist Drajv broj 2066 će biti stavljena pod zaštitu.

U ovu kuću se Stiv sa hraniteljskom porodicom doselio kada je išao u sedmi razred i u njoj je živeo do kraja srednje škole. U garaži je, zajedno sa prijateljem, Stivom Vozniakom, montirao prvih 50 kompjutera. Prodali su ih lokalnoj prodavnici kompjuterske opreme za po 500 dolara po komadu.

Devet meseci kasnije, 1977. godine, konačno su osnovali kompaniju “Apple Computer Co.” i preselili je iz ove garaže u obližnji Kupertino. Jedan od sačuvanih kompjutera je kasnije prodat na aukciji za 231 000 dolara.

Stiv Džobs se smatra genijem koji je naprednom tehnologijom i kreativnošću zauvek promenio sudbinu šest industrijskih grana: razvoj personalnih računara, animaciju filmova, prenos muzike, mobilnu telefoniju, tablet računare i digitalno izdavaštvo.

Vrednost trosobne kuće u Los Altosu, izgrađene 1952. godine, procenjena je na 1.5 miliona dolara.

Izvor: edition cnn