Ako je šoping vaša omiljena aktivnost na putovanjima, upišite imena sledećih gradova na svoj spisak destinacija. Od Singapura do Moskve, od Londona do Menhetna, postoje mnoga mesta koja će vam pomutiti razum svojom ponudom, ali 10 najboljih po časopisu Tourism-review su:

10. Arbat, Moskva

Moskovska ulica arapskog imena, popularna je šoping destinacija još od 19. veka. Pre revolucije 1917. g. bila je centar moskovskog kulturnog života. Danas je podeljena u dva dela, Arbat i Novi Arbat, koji obiluje šoping centrima, zabavom, restoranima, dok u starom delu preovlađuju antikviteti i knjige.

Arbat, Moscow

9. Myeongdong, Seul

Sa samo 500 stanovnika, ovaj komercijalni i turistički deo Seula dostigao je rekord u poseti od čak 4 miliona turista na dan, a procenjuje se da je uobičajena cifra oko 2 miliona kupaca dnevno. Hiljade butika, stotine banaka, hoteli, restorani i još mnogo toga na raspolaganju je kupoholičarima svih vrsta i interesovanja.

Myeongdong, Seoul

8. Kufurstendamn, Berlin

Među Berlincima poznata kao Ku’damm, ovo je verovatno najpoznatija ulica u Berlinu. Najaktuelniji svetski brendovi ovde stoje oči u oči sa remek delima mladih dizajnera u usponu, a sve to u pratnji bogate restoranske, hotelske, kulturne i zabavne ponude.

Kurfürstendamm

7. Shinjuku Odori, Tokio

Iako je duga samo 900 metara, pretrpana je šoping molovima, samoposlugama, knjižarama i kafićima, a pored toga je i važno saobraćajno čvorište Tokia. Japanci obožavaju ovde da provode slobodno vreme i uživaju u pogledu koji se pruža sa 48-og sprata obližnje zgrade Tokyo Metropolitan Government-a.

Shinjuku Odori Street, Tokyo

6. Cardamom Garden, Singapur

Nekada je ovo bila samo bašta kardamona, ali danas je ovo trgovinski i zabavni centar Singapura. Ulice su prepune stabala i prodavnica najrazličitije robe iz Azije i Evrope, galerija, restorana i kulturnih dešavanja.

Cardamom Garden, Singapore

5. Kartner Strasse, Beč

Horde turista koji posećuju ovaj grad, pored istorije i kulture, posvete barem jedan dan šopingu u ulici  oblika slova U. Kolaž od robnih kuća najpoznatijih svetskih brendova, restorana brze i manje brze hrane, kafića i lokalnih butika, pravi su mamac za sve one kojima je trošenje novca strasni hobi.

Kartner Strasse, Vienna

4. Oxford Street, London

U srcu londonskog West End-a, ulica Oxford je jedno od najluksuznijih mesta na svetu za šoping na visokoj nozi. Oko 300 prodavnica i robnih kuća mamac su za čak 30 miliona turista godišnje. Tu je i čuvena  robna kuća Selfridges koja uspešno posluje preko 100 godina.

Oxford Street, London

3. Underground City, Montreal

Jedan od najvećih podzemnih kompleksa na svetu., prostire se na površini od 4 miliona kvadratnih metara, ima 200 robnih kuća, 200 restorana, 34 bioskopa, 40 banaka i metro stanicu. Za Montreal važi mišljenje da je jedan od najprijatnijih gradova za život, baš zbog razvijenog sistema podzemnih komunikacija i javnih prostora. Oni omogućuju nesmetano šopingovanje tokom cele godine, bez obzira na vremenske uslove na površini. Procenjuje se da se tokom ledenih zimskih dana ovde “greje” oko 500 000 posetilaca.

Underground City, Montreal

2. Peta Avenija, Nju Jork

Ovo je adresa, između ostalog, i čuvene juvelirnice Tiffany and Co. Magazin Forbes ju je 2008. godine proglasio najskupljom ulicom na svetu. U srcu Menhetna, ova ulica se proteže od Washington Square Park-a do 138. ulice i neizostavna je scenografija serije “Sex i grad”.

Fifth Avenue, New York

1. Avenue des Champs-Elysees, Pariz

Ovo je bez sumnje najpoznatija šoping ulica na svetu. Francuzi je čak smatraju i najlepšom na svetu. Pored fantastične arhitekture i Trijumfalne kapije, turisti ovde hrle i zbog najluksuznijih prodavnica, u koje roba stiže direktno sa modnih pista. Ulica je duga 1 800 i široka 100 metara, što je sasvim optimalna površina za svakog zavisnika (ili zavisnicu) o “peglanju” kreditnih kartica.

1. The Avenue des Champs-Elysees, Paris

Izvor: tourism-review.com