Ako vam je turističko razgledanje gradova koje uključuje laganu šetnju pa odmor u parku, ručak i kafu već nekako dosadilo, onda su ovo definitivno destinacije koje se isplati posetiti.

Rajasthan, Indija

Rajasthan, Indija

U srcu Indije nalazi se stepenasti bunar dubok trinaest spratova. Bunar je napravljen  pre otprilike 1200 godina i svedoči o sjajnoj prošlosti Indije. Najstariji bunari sa stepenicama izgrađeni su otprilike 550 godine nakon Hrista, a najpoznatiji su izgrađeni u srednjem veku. Procenjuje se da je više od tri hiljade stepenastih bunara izgrađeno u dve severne države. Iako mnoge propadaju zbog zapuštenosti ili su prekrivene smećem modernog doba, hiljade stepenastih bunara još uvek postoji. Voda ima posebnu ulogu u hinduističkoj mitologiji, predstavlja granicu između neba i zemlje poznatu kao tirtha. Stepenasti bunari rađeni su ne samo kao izvori pitke vode, već kao i sveta kupališta te mjesta za molitve i meditaciju.

Ha’iku stepenice, Havaji

Stepenice koje vode uz planinu Koolau, na havajskom otoku O’ahu izgradila je 1942. godine američka mornarica. Odmah su postale atrakcija i turističko odredište, no 1985. lokalna uprava ih je zatvorila zbog sigurnosnih razloga i restauracije; 2002. godine stepenice ponovno otvaraju za javnost, no lokalno stanovništvo nije bilo oduševljeno time, jer su im brojni turisti narušavali mir. Od tada je ulaz na stepenice zabranjen, a čuvaju ga i stražari, mali broj avanturista svejedno riskira te noću odlaze na strmovit uspon, na čijem vrhu ih čeka nenadmašan pogled zbog kojega ove stepenice i nose naziv Stairway to Heaven (stepenice do raja).

Tigar i kornjača, Nemačka

Tigar i kornjača, Nemačka

Ovo metalno čudo u nemačkom gradu Duisburgu je umetnička instalacija inspirirana toboganom smrti u zabavnim parkovima. Smešteno na brežuljku nazvanim ‘Čarobna planina’, ovo stepenište namenjeno je laganoj šetnji, a sa samog vrha pruža se neverojatan pogled.

Angkor Wat, Kambodža

Angkor Wat, Kambodža

Angkor Wat je najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor u kojoj je do danas ponovo otkriveno više od 1000 hramova. Nalazi se oko 240 km severno od Phnom Penha, glavnog grada Kambodže. Najvećim delom je sagrađeno u 12.veku. Penjanje do najviših nivoa ovog drevnog hramskog kompleksa je toliko strmo da se turisti na nekim delovima moraju penjati i rukama i nogama.

Tianmen planina, Kina

Tianmen planina, Kina

Tanmen planina nalazi se na severu kineske provincije Huan u blizini grada Dayong. Do planine se stiže ‘putem do neba’ Tongtain, koja ima 99 oštrih zavoja, a put završava penjanjem “stepenicama do neba”, Tianti, koje imaju 999 stepenica. Najupornije na samom vrhu, osim pogleda koji ostavlja bez daha, dočekaće Vas prirodni kameni svodovi i prekrasni hramovi. Po uzoru na ove stepenice nastala je kulisa za Pandoru iz filma ‘Avatar’.

San Juan de Gaztelugatxe, Španija

San Juan de Gaztelugatxe, Španjolska

Kako bi stigli do malenog otoka posvećenog Ivanu Krstitelju, posjetitelji moraju proći uskom i strmom stazom sa stepenicama koja se prostire tik iznad mora. Predaja kaže da biste jednom kada vam to pođe za rukom, trebali tri puta pozvoniti crkvenim zvonima.

Montagne de Bueren, Belgija

Montagne de Bueren, Belgija

Stepenice koje povezuju središte grada Liège s tvrđavom. Ovo impozantno stepenište održava sećanje na Vincenta de Buerena, koji je bio jedan od najvažnijih nepokolebljivih branitelja Liègea protiv vojvode od Burgundije, Charlesa Bolda.

Izvor: t portal