Ostrva koja su bila pusta, ali su se urbanizovala i vremenom izgradila, naselila i postala gradovi.

Lindau

Lindau je istorijski grad koji se nalazi na tromeđi Austrije, Nemačke i Švajcarske na istočnoj strani Bodenzea. Grad ima oko 30.000 stanovnika, most i železnička pruga ga spajaju sa kopnom. Vrlo je popularan među turistima zbog specifične arhitekture iz srednjeg veka.

Lindau

Santa Cruz del Islote

Santa Cruz del Islote se nalazi u Kolumbiji kod karibske obale. Po nezvaničnim podacima je najpopularnije ostrvo na svetu. Na jednom hektaru se nalazi 90 kuća i živi 1.200 ljudi. Žitelji se sahranjuju na susednom ostrvu, pošto za groblje nema mesta. Fudbal igraju na ostrvu Mucura, u Santa Cruz del Islote. Jedini park koji postoji je veličine kao pola teniskog terena.

Santa Cruz del Islote

Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori (Ostrvo Ribolovaca) je najsevernije od tri Boromeo ostrva koji se nalaze u Lago Maggiore u Italiji. Jedna uska ulica deli grad i na nju izlaze male uličice. Oko ostrva je šetalište koje je često potopljeno. Stanovnici žive od ribolova i turizma.

Isola dei Pescatori

Mexcaltitan

Mexcaltitan je veštačko grad-ostrvo kod obale Tihog okeana u Meksiku. Kišoviti period je od juna do  oktobra kada su ulice potopljene i saobraća se čamcima. Žiteljima je glavno zanimanje lov na rakove.

Mexcaltitan

Trogir

Trogir se nalazi u blizini Splita, jedan od najočuvenijih srednjovekovnih gradova u Evropi. Turisti mogu uživati u brojnim restoranima i prelepim galerijama. Grad okružuje široko šetalište koje vodi do luke.

Trogir

Nesebar

Nesebar se nalazi u Bugarskoj. Često ga zovu Biserom Crnog mora. 3000 godina stari grad. Povezan je sa kopnom veštačkim nasipom. Ponosan vlasnik je zaostavštine istočne pravoslavne arhitekture.

Nesebar

Flores

Flores ostrvo se nalazi na jezeru Peten Itza u Gvatemala. Mol ga spaja sa kopnom gde se nalaze gradovi blizanci Santa Elena i San Benito. Flores je bila poslednja nezavisna država Maja koji je pao na ruke španskih osvajača. Turisti najčešće dolaze da bi posetili istorijski grad Tikal, a privuče im pažnju i grad Flores sa kućama u kolonijalnom stilu i crvenim krovomima.

Flores

Male

Male je glavni grad Maldiva. Grad je najnaseljenija oblast države sa 100.0000 stanovnika. Ne postoji povezanost do susednih ostrva zbog udaljenosti, a saobraćaj se do susednih ostrva odvija sa brodom ili avionom. S obzirom na udaljenost kopna sva infrastruktura je izgrađena u samom gradu, vodu dobijaju iz podzemne vode, struju proizvode generatorima.

Malé

Menhetn

Menhetn je jedan od pet gradskih opština Njujork. Na njemu se nalazi najviše zanimljivosti celog New York-a. Menhetn je okružen rekama Hadson i Ist, a 1625.godine su ovde Holanđani izgradili utvrđenje što smatraju ujedno i nastajanjem samog Njujorka. Mentetn je jedan od gradova ostrva sa najvećim brojem stanovnika, na 59.42 km2 živi oko 1.5 miliona stanovnika.

Manhattan

Venecija

Venecija poznata po kanalima, a izgradila se na arhipelagu od 117 ostrva koje spaja ukupno 455 mostova. U starom gradu umesto puteva su kanali i saobraća se čamcima ili peške. Veliki problem grada je što sam grad polako tone. Najniža tačka grada, Trg Sv. Marka u jesenjem i zimskom periodu je ispod vode. Venecija potone 7 cm na svakih sto godina.

Velence

Izvor i foto: erdekesvilag