Hladniji, kišni dani u mnogima bude setu koju je, čak i po rezultatima naučnih istraživanja, najlakše odagnati kockicom čokolade. Ako ljubite ovaj slatkiš do te mere da ste zbog njega spremni krenuti na put, postoje mesta koja nikako ne biste smeli zaobići.

Maison Cailler, Broc, Švajcarska
Ova fabrika i muzej čokolade koja je ujedno i najstariji švajcarski čokoladni brend smestila se u mestu Broc gde je Cailler pokrenuo Maison Caillerproizvodnju još davne 1898. Najpre pogledajte i proučite kako se čokolada pravi, a zatim se prepustite zadovoljavanju svojih čula veličanstvenim primercima u fabričkoj sobi za degustacije. Za posetu treba izdvojiti najmanje sat i po vremena, a kada zadovoljite svoje čokoladne prohteve, možete istražiti i obližnje pešačke i planinarske staze ili prošetati obalom jezera Gruyère.

Magnolia, New York
Mala ugodna pekara u stilu 50-ih godina prošlog veka postala je globalno popularna, jer su likovi iz TV serije ‘Seks i grad’ ovde zadovoljavali svoje slatke požude. Osim čokoladnih kolača u papirnatim čašicama, pekara nudi primamljive šarene kolačiće, puding od banana, keks, jedinstvene torte od sira i američki brownies. No posetioci tvrde da je pun pogodak nemački čokoladni kolač. Magnolia ima četiri pekare u svom sastavu, uključujući i najpoznatiju u Bleecker Streetu, viđenu u popularnoj seriji.

Max Brennermax
Nađete li se u New Yorku, svakako posetite i ovo mesto poznato po vrućoj čokoladi i raznim čokoladnim preparatima od tartufa do čokoladnog martinija i toplog fonduea. Dobra je vest ta da, osim u Americi, ovu delikatesnu čokolateriju moćete pronaći i u Australiji, na Filipinima, u Singapuru te u Izraelu gde je sve i počelo kada su Max Fichtman i Oded Brenner otvorili malu prodavaonicu domaćih slatkiša.

Majanska čokolada, Tabasco, Meksiko
Ima li boljeg mesta za probanje omiljene namirnice od mesta na kojem je sve počelo. Čak i sama reč verovatno potiče od majanskog naziva ‘xocoatl’. Zato u stilu starih indijanaca ovde i dalje pripremaju vruće čokoladne stvari koji su gusti, penasti, gorki i začinjeni čili-papričicama. Španski osvajači napicima su dodavali šećer, cimet, mlevene bademe i mleko… U mestu Comalcalco u Tabascu uz muzeje čokolade imaju i posebne tematske haciende.

Torta saher, Beč
Čokoladna torta tanko oplemenjena pekmezom od marelica s tamnom čokoladnom glazurom na vrhu ime je dobila po svom tvorcu Franzu Sacheru koji ju je osmislio 1832. Desert je osmislio kako bi zadivio svog poslodavca grofa Metternicha, a legenda kaže da je tada bio tek kuvar-početnik. No širu je slavu ovoj torti doneo autorov sin Eduard koji je otvorio bečki hotel Sacher.

Vruća čokolada, Torino
U italijanskoj prestolnici čokolade svakako naručite ‘cioccolato caldo’. Ovaj zimski robusni napitak poslužuje se vrlo gust, topao i gorkast s malo šlaga na vrhu. U Torinu je specijalitet i rastopljena čokolada s espresom, ali i giandujotti, jedinstvene bombone od čokolade i krema od lešnika. Želite li doživeti još bolje ovu poslasticu, posetite Torino u februaru, jer se tada održava festivala čokolade.

Churro, Madrid
Malo je institucija koje mogu bolje opisati madridsku insomniju od popularnih čokolaterija koje se u u lokalnom slengu nazivaju churrerías, a uglavnom se posećuju od četiri ujutro do doručka. Njihov je zaštitni znak  churro, dugačak vafl od prženog testa koji se umače u gustu vruću čokoladu. Posetite i kultnu čokolateriju San Ginés, otvorenu 1894. koja je u centru grada i radi celu noć.

Izvor: t portal hr