Pre nego što krenete na put, nije na odmet proveriti da li je na izabranoj destinaciji dozvoljeno konzumacija alkohola. Koliko god iznenađujuće zvučalo, na primer u više država u SAD je zabranjeno konzumacija alkohola.

Pre 80 godina se završila prohibicija, ali ipak u svakom drugom okrugu u Misisipiju je zabranjena prodaja alkohola, na Aljasci je u 83 okruga zabranjena prodaja. U Tekasasu, Arkanzasu, Alabami i Kentakiju isto postoji dosta tzv.„suvih“ oblasti.

Najiznenađujuće je da je okrugu Mur u Tenesiju, koji je „dom“ viskija Jack Daniel’s-a, takodje pod prohibicijom, tako da u fabrici ne može ni da se degustira, ni da se kupi „vatrena voda”.

U Indiji je isto prisutna zabrana alkohola. U Gujaratu turisti moraju kupiti dozvolu za konzumaciju alkohola u hotelu gde odsedaju. Stroga zabrana alkohola je na ostrvima Lakavidi, na teritoriji Manipur, Mizoram i Nagaland.

U Arapskim Emiratima je dozvoljeno samo u nekim hotelima i restoranima, ali na javnim mestima je strogo zabranjena konzumacija alkohola.

U Bruneju je zabranjena prodaja alkohola, ali posetioci koji nisu muslimanske veroispovesti, dvodnevno mogu uneti 2 litre žestokog pića ili 12 limenki piva. U Iranu je slična situacija.

U Bangladešu, Pakistanu i Jemenu kupovina alkohola je dozvoljena samo u određenim barovima i luksuznim hotelima. U Kuvajtu privilegiju imaju samo neki inostrani konzulati.

Prohibicija i danas važi u Libiji, Saudijskoj Arabiji, Afganistanu i Sudanu.

Izvor: turizmusonline