Svemir je postao najpoželjnija turistička destinacija bogatih putnika koji tragaju za uzbudljivim i neobičnim putovanjima. Bogati avanturisti mogu doživeti bestežinsko stanje i videti kako Zemlja izgleda odgore.

Putnici će biti bliže zvezdama nego ikada, ali će ostaju u Zemljinoj atmosferi. Tokom dvostanog putovanja mogu se diviti lepotama naše planete i tamnom svemiru. Kada se balon odvoji sledi sigurno sletanje. Prema najavama World View kompanije, prvi ovakav let bi se trebao desiti ove godine.

Za ovu avanturu treba platiti 55.000 eura, za što firma World View nudi putovanje u stratosferu na visini 30 kilometara iznad Zemlje. Putnici su smešteni na sedištima koja se nalaze u kapsuli pod pritiskom, koja je zakačena za helijumski balon.

Tokom proteklih godina nekoliko kompanija je investiralo milione dolara u istraživanje i razvoj tehnologija za svemirski turizam, s ciljem da razviju komercijalne letove u svemir. Britanski poduzetnik Richard Branson osnovao je Virgin Galactica svoja sedišta u Space Ship Two je odmah rezervisalo 350 osoba, među kojima su Justin Bieber i druge poznate ličnosti. U Space Ship Two može stati šest osoba i lete na sam kraj Zemljine atmosfere. Pripreme za put traju tri dana. Putnici moraju biti dobrog zdravstvenog stanja, proći trodnevni fizički trening sa trenerom za let u nultoj gravitaciji i platiti 180.000 eur.

Holandska kompanija Space Expedition Corporation nudi komercijalne letove a svemirski aerodrom nalazi se na ostrvu Curacao na Karibima. Napoznatiji klijent ove kompanije Bob Geldof počeo je trenirati u simulatoru leta. Uslovi letenja su isti kao kod Virgin Galactica, ali su cene karata mnogo niže. Za ovu avanturu potrebno je izdvojiti 72.500 eura.

Izvor: klix ba