Čuveni talijanski spomenik, Krivi toranj u Pizi, ispravljen je za 2,5 cm nakon 40 miliona dolara vrijednog projekta stabilizacije iz 2001. godine.

Projekt stabilizacije je proveden kako bi se sprečilo dalje krivljenje i moguće rušenje tornja.

Njegova čuvena nakrivljenost prkosi gravitaciji još od 12. veka, a istraživači su sada otkrili njegovo blago ispravljanje. U godišnjem izveštaju o stabilnosti spomenika otkriveno je kako se od 2001. godine postepeno ispravlja. Radi se o dugoročnom efektu 11-godišnjeg projekta restauracije.

Ranije se 56 metara visok toranj krivio za više od milimetra godišnje i sve se više bližio opasnosti od rušenja. Godine 1993. njegovo je nakrivljenje iznosilo 5,4 metra u odnosu na 3,8 m u 1817. i 1,4 m u 1350. godini.

Toranj je za javnost bio zatvoren duže od jedne decenije, pojačani su mu temelji, a voda ispod njih je ispumpana. Dodati su i stabilizacioni čelični kablovi. Nakon završetka radova, toranj se odmah ispravio za 38 cm.

U svojoj novoj studiji, odbor naučnika koji je posmatrao toranj, potvrdio je da je toranj stabilan, da se polagano ispravlja te da je to i očekivano i da je njegova budućnost osigurana za narednih 200-300 godina.

Krivi toranj godišnje u Pizu dovede šest miliona turista, a proda se najmanje tri miliona karata za penjanje na njegovih osam spratova.

„Građani Pize su oduševljeni što je toranj restauriran, ali ne i činjenicom da se ispravlja“, izjavio je Marco Filippeschi, gradonačelnik Pize.

Izvor: klix.ba