Volite da istražujete nepoznato? Uzbuđuju vas izazovi? Pred vama je 7 poznatih lavirinata sveta, kojima sigurno nećete odoleti!

Podzemni grad, Kapadokija, Turska

Derinkuyu Underground City, Turkey

Podzemni grad u Kapadokiji isprepletan je stubovima i pregradama na osam nivoa koji dosežu do dubine od preko 60 metara ispod zemljine površine. Iskopali su ga Frižani između 7. i 8. veka, kako bi se tamo sakrili na sigurno od najezde Zelota. Ulazi u podzemni grad obezbeđeni su zamkama, koje bi na mestu usmrtile svakoga ko bi pokušao da u njega uđe.

Lavirint Šartr, Francuska

Chartres Labyrinth, France

Na podu čuvene gotske katedrale u Šartru nalazi se lavirint u kom postoji samo jedan put do cilja. Ovaj lavirint imao je praktičnu namenu tokom uskršnje liturgije u 14. veku kada je predstavnik Biskupa hodao do sredine kruga kako bi simbolično ubilo Satanu, tada poznatog kao Minotaur. Ovaj čin je zapravo predstavljao simboliku pobede čoveka nad smrću. Danas hodočasnici mogu hodati istim putem jednom mesečno, meditirati i posvetiti svoje telo i dušu Bogu. Replike ovog lavirinta mogu se pronaći u mnogim sakralnim objektima širom sveta.

Palata Hempton Kourt, Herfordšir, Velika Britanija

Hampton Court Palace, Herefordshire, UK

Tokom perioda Renesanse, krivudave stazice oivičene šimširom bile su najveći hit i poslednja moda na bogatim imanjima. Lavirint u vrtu Hempton Kourta ima samo jedan pravi put, bez “ćorsokaka” i nesvakidašnja je turistička atrakcija.

Kripta Kapucinera, Rim

Capuchin Crypt, Rome

Rimske katakombe sa uskim prolazima oivičenim kostima, sadrži na stotine grobnica. Sazidana u 17. veku, ispod crkve “Santa Maria Della Concezione” u Via Veneto, danas broji oko 3700 skeleta.

Bara Imambara, Indija

Bara Imambara, India

Sazidan kao zaobilazni put za beg od osvajača na tvrđavu Luknou, lavirint Bara Imambara je jedini objekat u ovom delu Indije koji je krajem 18. veka izgrađen bez uticaja evropskih arhitektonskih stilova.

Hram Haeinsa, Južna Koreja

Haeinsa Temple, South Korea

Uvršten na listu UNESCO kulturne baštine 1995. godine, ovaj kompleks hramova u dvorištu poseduje neobični lavirint koji oblikom podseća na kukasti krst, simbol istine u korejanskom Budizmu. Svakog oktobra ovo mesto je ishodište hodočasnika, koji duž lavirinta hodaju noseći drvene blokove sa izgraviranim odlomcima iz budističkih spisa.

Viseći vrtovi “Marqueyssac”, Francuska

Overhanging Gardens of Marqueyssac, France

Savetnik Luja 14. Bertrand Vernet de Markizak, ukrasio je vrtove svog dvorca i letnje rezidencije fantastičnim lavirintima neposredno pre Francuske revolucije. Staze ukupne dužine od oko 6 kilometara mesto su kojim morate prošetati prvi sledeći put kada se zadesite u Dordonji.

Izvor: tourism review/bookiraj