Suprotno ubeđenju većine, vinski podrumi ne moraju nužno biti baš ispod zemlje. Najčudnija mesta za čuvanje “plemenitih kapi” vode od podvodnog sveta pa sve do oblaka.

Dobra vinarija mora ispuniti nekoliko bitnih preduslova: prostor mora biti mračan i hladan,  vlažnost vazduha od 75 do 78% i stalna temperatura vazduha između 8 i 15 stepeni. Toplota i UV zraci nemaju ovde šta da traže, kao ni životne namirnice. Razlog: vina dišu, kako to kažu stručnjaci „preko čepova“ i na taj način mogu da absorbuju mirise. Ništa manje važna nije ni količina prostora: mora ga biti dosta kako bi se vinske boce mogle horizontalno skladištiti. Savršena skladišta za vina se zato čine kao dosadna, mračna i ustajala mesta.

No, postoji nekoliko vinskih podruma u svetu koji se ne uklapaju u ovaj uobičajeni kliše. Nalaze se na neobičnim mestima, na kojima bi se moglo očekivati sve sem vinskog podruma istaknutog kvaliteta. Slede najneobičniji:

1.  Vinski rariteti ispod nivoa mora

Zaroniti u svet skupih vina – i to je moguće na Maldivima, tačnije na ostrvu Rangali u Južnom Ari atolu. Ipak, ljubiteljima vina nije neophodna ronilačka oprema da bi stigli do ovog podruma. Do klimatizovanog podruma – koji se nalazi 2 metra ispod morske povšine – u luksuznom hotelu “Conrad Maldives” stiže se stepeništem. Gostima je na raspolaganju 17.000 flaša i 1.450 različitih sorti vina.

Hotel „Conrad Maldives“

2. Bio-vina na vrtoglavim visinama

Vinski “podrum na nebu” nadvija se nad krovovima Tokija od 2005. godine u luksuznom hotelu “Mandarin Oriental”. Ovaj hotel zauzima poslednjih 12 spratova finansijskog centra u glavnom gradu Japana. “Vinski podrum” sa 4.000 flaša retkih vina nalazi se na 37. spratu, a pored neobične lokacije, izdvaja se po još jednoj posebnosti: ima bogatu ponudu bio-vina. Budući da prostorija ima staklene zidove sa kojih se pruža vrtoglava panorama Tokija, nije preporučljivo konzumiranje vina u velikim količinama.

Die Lobby des „Mandarin Oriental“ in Tokyo

3. Magnumske flaše u Arlbergu

Vinski podrum star 600 godina, sa više od 65 000 flaša: u Arlbergu u Austriji, na nadmorskoj visini od 1.793 metra.  U mestu Sv. Kristof nalazi se hotel „Hospiz-Alm“  čije ime ne otkriva na prvi pogled ono što se iza njega krije: hotel sa 5 zvezdica i vrhunski vinski podrum koji datira još iz 1386. godine. Jedna od posebnosti ovog podruma su i tkz. „džinovske flaše“, tačnije 1570 nestandardno velikih flaša.

Arlberg erbaut
4. Izuzetna vina u peščanim dinama

Sve je počelo pre 30 godina u jednom kiosku: Herbert Zekler, kuvar, uspeo je od svog kioska na plaži „Zanzibar” da napravi prominentno mesto i, ujedno, jedan od najpoznatijih vinskih podruma u Nemačkoj, i to – usred peščanih dina. 30 000 flaša i 1500 različitih sorti vina iz najboljih svetskih vinograda, u neverovatnom ambijentu peščanih dina, obećavaju ljubiteljima vina zasigurno jedinstveno iskustvo. Časopis „Feinschmecker“ („Gurman“) je 2009. godine proglasio „Zanzibar“ za najbolji tematski restoran.

5. Crno vino koje izvire iz zidina

Među hodočasnicima je vinski podrum „Bodegas Irache“, koji se nalazi u Španiji jugoistočno od Pamplone, i te kako poznato ime. Za mnoge od njih je to „krunisanje“ posle celodnevnog hoda ili pak – spasenje. Naime, ovaj podrum ima direktan odvod vina na površinu, tačnije, vino ističe iz zidina manastira. „Fuenete del Vino“ ili „Fuene de Irache“ zove se ovaj neobični izvor vina koje je, povrh svega, ovde besplatno. Ipak, dnevna količina vina je dozirana na 70 litara, budući da hodočasnici ne treba da se napiju, nego da „umereno uživaju“.

Irache Brunnen

Izvor: focus de