Mnogi gradovi u svetu su upoređivani sa čuvenim evropskim metropolama, pa je tako i bugarski Plovdiv, zbog svojih širokih bulevara i raskošnih građevina, svetske putnike podsetio na Pariz.

Iako je Bukurešt, koji je daleko veći i poznatiji od njega, poznat kao Pariz Istoka, Plovdiv se ipak uspeo pronaći na toj listi “kopija”, mada u nešto užem prostornom kontekstu – kao Pariz Balkana.

Plovdiv je u poslednjih desetak godina počeo da se prepoznaje kao nova  turistička destinacija, iako je zapravo stariji od Rima, Kartagine i Konstantinopolja. Da li zato što je zbog ulaska Bugarske u EU evropljanima postao bliži, ili on samo svojom uspavanom lepotom očarava posetioce, Plovdiv je svakako dokazao da je vredan vaše posete.

Grad je ispunjen znamentostima balkanske istorije i odiše duhom starih vremena, koji naprosto udišete hodajući njegovim kaldrmisanim ulicama. Ukoliko vas put u njega nanese, poslušajte nekoliko saveta, šta nikako ne treba propustiti:

Stari grad Plovdiv mesto je sa koga treba započeti šetnju. Ova istorijska  arhitektonska celina se prostire na tri uzvišenja, Bounardzhika, Sahat Tepe i Nebet Tepe, po kojima grad nosi još jedan naziv – Trimontium ili Trobrdac, Trobrđe.

Plovdiv Narrow Street

Danas je ovo živi muzej pod vedrim nebom, u kom se možete diviti očuvanim građevinama, krivudavim uličicama, kafanicama i suvenirnicama, a možete pronači i veoma povoljan smeštaj u malim, privatnim pansionima.

Na uzvišenju Nebet Tepe možete sa visine posmatrati ceo grad i Rodopske planine koje ga okružuju. Grad je možda najpoznatiji po slučajno otkrivenom amfiteatru iz antičkog perioda, koji je najočuvaniji u Bugarskoj. Izgrađen je u drugom veku, za vreme Trajanove vladavine i ima 7.000 sedećih mesta.

stage of roman amphitheater in Plovdiv

U centru grada nalazi se Rimski stadion, replika originala iz Delfa u Grčkoj, i smatra se za arhitektonsko remekdelo rimskog imperatora Hadrijana, takođe iz drugog veka. Danas se ispod jedne od modernih ulica mogu videti rekonstruisani ostaci 12 redova mermernih sedišta.

Trgom Dzumaya dominira statua Filipa II, koji je vladao Tračanskim carstvom u 4 v. pne, a nedaleko od nje se nalazi velika Dzhumaya džamija.

Arheološki muzej Plovdiva poseduje bogatu kolekciju umetnina iz Tračanskog perioda, dok postavka Istorijskog muzeja svedoči o životu u ovom gradu u periodu od 16-20v. Etnografski muzej i muzej Nauke su takođe vredni posete.

Plovdivske crkve, pre svega crkva Svetog Konstantina i Jelene, najstarije su crkve iz rimskog perioda, a tu su i Sveta Nedelja, Sveta Bogorodica i Sveta Petka, kao i plovdivska Sefardska sinagoga, u romantičnoj jevrejskoj četvrti.

Ovo su samo neka od mesta koja je u ovom gradu starom preko 8000 godina obavezno videti, a verujte, ima ih mnogo, mnogo više.

Smeštaj u Plovdivu

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene