Božićna i novogodišnja atmosfera se već može osetiti i polako dolazi vreme kada treba misliti na najbliže i pripremiti poklone.

Iako su Bečki božićni vašari možda napoznatiji, svakako ne treba zanemariti ni one u Budimpešti, jer su isto tako veliki, raskošni i, ono što je nama najvažnije, bliži i dostupniji.

Dva najvažnija i najveća božićna vašara su u samom centru mađarske prestonice, a u nastavku možete pročitati i gde se nalaze.

Vörösmarty Square (27. novembar – 31. decembar. 2013.)Vorosmarti trg

Jedan od dva najpopularnija trga u Budimpešti, Vorošmarti, se nalazi u samom centru grada u Vaci ulici (Vaci ut.). Na tom trgu je i Žerbo (Gerbaud), čuveni restoran i poslastičarnica. Na ovom trgu možete probati pečene kobasice, kuvani kupus, kuvano vino i šoljicu tople čokolade. Svi štandovi su od drveta i sve podseća na pravi vašar i Božić.

Božićni vašar ispred Bazilike svetog Stepana (01 – 31. decembar, 2013.) Christmas St-Stephens-Cathedral

Ovaj prelepi trg ispred Bazilike se od 2011.godine koristi i u svrhe božićnog vašara i na ovom mestu možete pronaći veliko klizalište sa divnom rasvetom koja čini ceo trg još lepšim. Tokom decembra u Baziliki se pripremaju i brojni koncerti.

Tu su i manji božićni vašari koji se nalaze na budimskoj strani.

Najpoznatiji je Szél Kalman trg (bivši Moskovski trg), koji se nalazi odmah ispod Budimske tvrđave. A ako temperature budu ispod nule, u blizini možete pronaći i tržni centar Mamut u koji možete ući da se zagrejete.

Preporučujemo još jedan mali vašar sa budimske strane gde možete popiti kuvano vino. Reč je o  malenom trgu odmah pored velikog tržnog centra Alle do kojeg najbrže možete doći preko mosta Petofi.

Ponudu za smeštaj u Budimpešti možete pronaći ovde