Baš kao i životinje, i mnoga mesta mogu da postanu ugrožena, a neka od najlepših na svetu postepeno nestaju.

Naučnici tvrde da klimatske promene koje pogađaju okeane, koralne grebene, obale, pa čak i čitave gradove, kao i ubrzani razvoj, mogu da izazovu dramatične posledice i ugroze pradavna mesta i njihove jedinstvene kulture.

Deset mesta kojima preti opasnost da se zauvek promene ili čak potpuno nestanu.

1. Uskršnje ostrvo (Čile)

Uskršnje ostrvo, poznato po svojih 887 moai skulptura u ljudskom obličju, ima svega 5.000 stanovnika, od kojih manje od polovinu čine pripadnici urođeničkog plemena Rapa Nui. Najnoviji događaji, kao što je otvaranje luksuznog eko-letovališta, zabrinjavaju lokalne vlasti, koje strahuju od navale turista – do te mere da je pokrenut postupak za ograničenje broja posetilaca. Pre nego što se to desi, iskoristite priliku da obiđete ostrvo, vidite moai statue i drevne petroglife (slike na zidovima pećina), ili da doživite izvanredno iskustvo ronjenja u u njegovim vodama.

2. Antarktik

Antartik

Ako je verovati Nasinim stručnjacima, ledeni kontinent Antarktik se topi. Proći će, doduše, još dosta vremena pre nego što se potpuno otopi, ali u toku je uvođenje mera kako bi negativni uticaj turizma na okolinu bio sveden na minimum. Tako brodovi koji prevoze više od 500 putnika više ne smeju da plove moreuzima.

Međunarodno udruženje ogranizatora antarktičkih tura najavljuje još oštrije mere, pa zato rezervišite krstarenje dok je vreme.

Američka agencija “Ejberkrombi end Kent” organizuje ekološka putovanja. Idite dok još imate šta da vidite – životinje u svom prirodnom okruženju, džinovske ledene šelfove i upečatljive planinske vence.

3. Maču Pikču i Čokekirao (Peru)

Maču Pikču

Razvoj neće zaobići ni ostatke drevne civilizacije grada Čokekirao, poznatog kao “Drugi Maču Pikču”. Vlada Perua nedavno je najavila izgradnju pet kilometara duge žičare do njega.

To će svakako dovesti do turističkog buma i procenjuje se da će nakon puštanja žičare u saobraćaj 2015. godine grad svakodnevno posećivati 3.000 ljudi. Posetioci Maču Pikčua i Čokekiraoa mogu da uživaju u prelepim planinskim pejzažima i impresivnoj drevnoj arhitekturi.

4. Kilimandžaro (Tanzanija)

Kilimandžaro

U svetu su retka mesta koja su tako živopisna kao vulkan Kilimandžaro. Najviši vrh u Africi, kome je Hemingvej posvetio svoju pripovetku “Snegovi Kilimandžara”, omiljena je destinacija planinara. Istraživanja, međutim, navode na zaključak da će “snegovi” nestati za 20 godina, budući da je za sto godina nestalo više od 85 odsto ledene kape.

5. Veliki koralni greben (Australija)

Veliki koralni greben Australija

Veliki koralni greben ima reputaciju jedne od najlepših ronilačkih destinacija, ali suočen je sa problemima kao što su porast temperature okeana, zagađenje vode i ribolov, što dovodi do erozije najvećeg koralnog grebena na svetu. Prema podacima Međuvladinog panela o klimatskim promenama, brzina propadanja 7.000 godina starog grebena je bez presedana, a neki naučnici predviđaju da bi mogao da nestane u roku od 40 godina.

Zbog jedinstvenog i spektakularnog “asortimana” korala, ribe i drugih vrsta morskog sveta, ljubitelji turizma trebalo bi da ga stave na spisak destinacija koje ne treba propustiti.

6. Kulebra i Vjekes

Kulebra

Dva rajska ostrvceta kod istočne obale Portorika ostvarila su pobedu nad američkom mornaricom kada je zaustavljena vojna vežba granatiranja koja je pretila da ugrozi životnu sredinu. Sada su, međutim, suočena sa novom pretnjom: prekomernom gradnjom. Lokalne uprave strahuju da će njihova ostrva zbog toga izgubiti šarm “netaknute” lepote.

Poštujte mir kojim prirodno odišu ova ostrva i uživajte u ekološkim aktivnostima kao što su vožnja kajakom u Bioluminiscentnom zalivu kod Vjekesa ili posmatranju korala tokom ronjenja pored plaže “Karlos Rosario” u Kulebri.

7. Mrtvo More (Izrael i Jordan)

Mrtvo more

Prekomerna eksploatacija reke Jordan, glavne pritoke Mrtvog mora, traje već 50 godina i dovela je do opadanja nivoa vode u moru za oko 90 centimetara godišnje. Rešenje ovog problema trebalo bi da obezbedi projekat “Crveno-Mrtvo”, tj. izgradnja sistema kanala za preusmeravanje vode iz Crvenog mora u Mrtvo more.

Lokalne grupe za zaštitu okoline tvrde da će taj projekat nepovratno narušiti ekosistem Mrtvog mora, ali ako se on ne realizuje, čuveno more moglo bi da se isuši u narednih 40 godina.

8. Tadž Mahal (Agra, Indija)

Tadž Mahal

Mauzolej koji u sebi objedinjuje mnoštvo različitih arhitektonskih stilova izgrađen je u 17. veku u znak sećanja na Mumtaz Mahal, omiljenu suprugu šaha Šala Džahana. Svake godine poseti ga tri miliona ljudi, ali za pet godina to možda neće biti slučaj. UNESCO i grupe za zaštitu kulturnog nasleđa traže od indijskih vlasti da zatvore Tadž Mahal, jer smatraju da se pod uticajem zagađenja vazduha, neprofesionalne restauracije i masovnog turizma malo-pomalo uništava eksterijer objekta.

Dok se to ne dogodi, možete da uživate u upečatljivim detaljima ovog zdanja, čiji su zidovi ukrašeni nežnim cvetnim i kaligrafskim šarama sa umetnutim poludragim kamenjem.

9. Venecija (Italija)

Venecija

Iako vodeni kanali doprinose romantičnoj atmosferi, “plutajući grad” možda će doživeti sudbinu Atlantide.

Nova studija Univerziteta u Padovi pokazuje da grad tone velikom brzinom, a arhitekte upozoravaju da voda ugrožava temelje zgrada. Dok grad još nije potonuo, krenite u plovidbu Velikim kanalom i pogledajte prelepe mozaike Bazilike Svetog Marka. I obavezno probajte lokalne specijalitete i vina!

10. Tibet

Tibet

Jedinstvena tibetanska kultura propada otkako je država 1950. godine potpala pod vlast Kine. Uprkos zalaganju aktivista za oslobađanje Tibeta od kineske okupacije, jezik i mnoge kulturne tradicije brzo nestaju.

Kineska vlada povremeno zatvara granice za strane turiste, a ako, nekim slučajem, uspete da se domognete Tibeta, obavezno posetite Palatu Potala i manastir Ganden.

Izvor: blic.rs/M.A.