Ako krećete na put na zapad prema Sloveniji, Austriji ili Italiji, bilo da proslavljate Novu godinu u nekom od Evropskih gradova ili putujete na dugo očekivano skijanje,  treba da znate da je ulaskom Hrvatske u EU, došlo do malih izmena na graničnom prelazu između Slovenije i Hrvatske.

Prošle nedelje smo putovali na tu stranu i prošli smo celom tom deonicom auto puta sve od Šida pa do Austrije i Italije i želimo da vam skrenemo pažnju na sledeće:

– Na izlazu iz Hrvatske prema Sloveniji (granični prelaz Bregana), više ne postoji granična kontrola sa Hrvatske strane (samo se prođe uz smanjenu brzinu). Sada su spojene granične kontrole na graničnom prelazu Slovenije. Obe carine i policije stoje zajednički jedna pored druge i vrše pasošku i kontrolu vozila. To je dalo za rezultat kraće čekanje i brži prelazak iz jedne zemlje u drugu, što će verovatno da obraduje sve vas koji planirate putovanje.

– Takodje, Hrvati su proširili svoje naplatne rampe (autoput Šid-Zagreb) i sada već ima toliko prolaza za naplatu putarine da će se verovatno i pored najveće gužve sigurno minimalno čekati na prolaz.

– I dalje sa Hrvatske strane, kada se putuje prema Zagrebu, nema pristojne pumpe i odmorišta, tako da računajte sa tim. Od Zagreba prema granici sa Srbijom, postoji jedna OMV pumpa (između Novske i Slavonskog Broda), ali je ponekad tolika gužva zbog autobusa koji tu prave pauzu, da i to nekad nije najbolji izbor, nažalost.

– I još jedna napomena. Pred Zagrebom iz smera Beograda su radovi na autoputu koji očigledno proširuju, tako da obratite pažnju na znakove i signalizaciju.

Što se tiče putarina tu se nije ništa menjalo tako da vas očekuju sledeće cene:

Hrvatska: (Šid – Zagreb) – oko 16 eur ili 121 kuna

(Zagreb – Bregana) – 1 eur ili 6 kuna (ne očekujte kusur ako date 1 eur!)

Slovenija: Vinjeta za 7 dana je 15 eur, za 30 dana je 30 eur, a godišnja je 110 eur.

Austrija: Vinjeta za 10 dana je 8.50 eur, za dva meseca je 24.50 eur, a godišnja je 82.70 eur

Tunel Karawanke (Slovenija-Austrija) – 6.50 eur/jedan prolaz

Vinjetu za Austriju možete kupititi zajedno sa Slovenačkom vinjetom, odmah na ulazu u Sloveniju, pa čak i za  Hrvatske kune.

Portal Bookiraj.com vam zeli srećan put, srećne praznike, puno snega i odlično skijanje!

Novi saobraćajni propisi u EU