Svaka zemlja ima dugačiju kulturu, pa samim tim i običaje. Ukoliko se zadesite u Kini ili vam u goste dođe stanovnik te zemlje, imajte na umu nekoliko velikih kulturoloških razlika.

Ako vas Kinezi pozovu na večeru, pripremite se za drugačija pravila ponašanja za stolom u kući vašeg domaćina ili restoranu.

  • Na večeru ili ručak dođite tačno na vreme, jer je kašnjenje krajnje nepristojno.
  • Domaćinu obavezno donesite poklon, a pri izboru se vodite činjenicom da se posebno cene parfemi, bombonjere, fina pića, markirani modni detalji i kvalitetni suveniri. Nakon što uručite poklon, nemojte se iznenaditi ako ostane neodmotan, jer je uobičajeno da se otvara nakon što gosti odu ili tek sutradan. Poklon zamotajte u crveni papir jer crvena boja u Kini donosi sreću. Domaćici nipošto nemojte doneti cveće, jer je ono u Kini uobičajeno samo ako je u porodici neko preminuo.
  • Bez obzira da li ste pozvani u dom ili restoran, na stolu očekujte pravo „brdo hrane“ u kojoj možete po želji uživati umereno ili neumereno. No, uvek pazite da tanjir ni u jednom trenutku ne ispraznite do kraja, jer prazan tanjir u Kini nije kompliment, već velika neprijatnost i znak da domaćin nije obezbedio dovoljnu količinu jela. Ako ste pozvani u restoran, svakako naučite da koristite štapiće, jer u mnogima nema pribora za jelo. U restoranima se ne naručuje samostalno, već naručuje isključivo domaćin večeri.Chinese (2)
  • U Kini je u restoranima baš kao i na ulicama, neobično bučno. Glasno izražavanje zadovoljstva hranom, glasni razgovori i glasan smeh, nisu samo uobičajeni, već su i poželjni. Ako nema buke, to je jasan znak da gosti ne uživaju i da im hrana ne prija, pa vlasnik ima razloga za zabrinutost.
  • Za sto u restoranu, baš kao i u domovima, seda se tek kada se okupe sve zvanice. Do tada se stoji ili sedi za posebnim stolom i razgovara. Inače s Kinezima nikad ne raspravljajte o njihovoj politici i ne govorite negativno ni o svojoj zemlji i njenoj politici, osim ako vas domaćini ne pitaju.
  • U Kini je uobičajeno govoriti punim ustima i pušiti za vrijeme jela. Štaviše, dozvoljeno je i raditi sve troje, dakle istovremeno govoriti, jesti i pušiti. Da stvar bude još gora, u Kini nije nepristojno ni glasno mljackanje, srkanje i podrigivanje. No, kako je to samo dozvoljeno, a ne i poželjno, u tome ipak ne treba preterivati. Za stolom možete čačkati i zube do mile volje, ali obavezno s rukom preko usta. Ali, u Kini nikad, baš nikad ne brišite nos za stolom, već to radite isključivo u toaletu. Nakon što se poslužite, štapiće nikad ne ostavljajte  zabodene u posudi s rižom, jer u tom položaju simbolizuju smrt, već ih uvek ostavljajte pored  tanjira ili na posebnim stalcima.

Chinese (1)

  • U Kini, posebno u severnom delu, budite spremni na učestalo nazdravljanje, najčešće omiljenom rakijom Maotai, koje vrlo brzo prerasta u takmičenje ko će više popiti i duže ostati na nogama. Najčešće zdravice su Gam beiYahm sing i Yahm pai koje uglavnom znače „Ispraznite svoje čaše“. Za neučestvovanje u nazdravljanju morate imati dobar razlog, a prilikom važnog događaja kao što je potpisivanje ugovora, izgovori nisu mogući. Točenje pića u restoranima je obaveza konobara, a u domu domaćina koji sam sebi toči tek nakon što je poslužio sve goste.

Izvor: coolinarika.com / Valerija Rodek