Sudeći po rezultatima istraživanja kompanije “GfK Custom research”, koje je obuhvatilo 10 000 ispitanika iz 29 država sveta.

Rio de Ženeiro se nalazi na samom vrhu liste “Najsećnijih gradova sveta”. Njegove najveće prednosti u odnosu na ostale je veliki izbor aktivnosti na otvorenom, kulturne atrakcije, šoping, zanimljivi događaji i najbogatija ponuda za zabavu lokalaca i turista uopšte.

Sidnej je zuzeo drugo mesto iz istih razloga, a Barselona treće, ponajviše zbog najuzbudljivijeg šopinga.

Za pomenutim gradovima slede Amsterdam, Melburn i Madrid. Za Amsterdam se pretpostavlja da je najjači utisak ispitanika povezan sa slobodom uživanja u lakim drogama i ostalim vidovima zadovoljavanja niskih strasti.

Pariz, Rim i San Francisko najviše ocena su dobili zbog odličnog šopinga, te se ovde možemo zapitati da li nas ta aktivnost zaista najviše usrećuje??

Iako su pitanja postavljana ispitanicima u ovom istraživanju obuhvatala stavove koji se odnose na kulturu, zabavu i kupovinu, neka druga su pod lupu stavila i neke druge aspekte, kao što su prosečna primanja, socijalna zaštita, lične slobode, stepen samozapošljavanja, nivo prisustva korupcije, mentalno zdravlje, odnos broja venčanih i razvedenih i slično. Njihovi rezultati, ipak, pokazuju nešto drugačiju sliku.

Izvor: fastcoexist